Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αλλαγή στη ρητορική της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική

Morgan Stanley: Αλλαγή στη ρητορική της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική
Αλλαγή στη ρητορική της Federal Reserve διαπιστώνει η Morgan Stanley
Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζα Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve, Fed) έχουν μεταβάλει ελαφρώς τη ρητορική τους σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική, σχολιάζουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως, αν και η νομισματική πολιτική συνδέεται άρρηκτα με τις οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, πλέον ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Fed φαίνεται να τονίζουν την «ανεξαρτησία» της νομισματικής πολιτικής από τα κοινά οικονομικά δεδομένα.
«Προς το παρόν οι οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ κρίνονται ικανοποιητικές, γι’ αυτό η Fed έμμενε στη σύσφιξη.
Τα νοικοκυριά αποταμιεύουν περισσότερα, η αύξηση των μισθών επιταχύνεται, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό δεκαετιών, ο πληθωρισμός έχει αρχίζει να σταθεροποιείται στον στόχο (2%)».
Η αλλαγή ρητορικής έρχεται μεταξύ άλλων εν μέσω πολύ αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης και επικείμενης περαιτέρω επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη.
«Πρέπει, όμως, η Fed να ανησυχεί για τις διεθνείς εξελίξεις;
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη έχει εξασθενήσει σημαντικά στη Γερμανία και την Ιαπωνία, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για την Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές γενικότερα.
Μάλιστα, σε Γερμανία και Ιαπωνία υπήρξε συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.
Συνολικά, η παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, επιβραδύνθηκε στο 3,4% -σε ετήσια βάση- το τρίτο τρίμηνο του 2018, από το πολύ ισχυρό 4,1% το δεύτερο.
Δεδομένης της εσωτερικής οδηγίας της Fed, εκτιμούμε ότι θα αντιδράσει μόνο στις διεθνείς εξελίξεις, στο βαθμό που επηρεάζουν τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.
Η Fed θα διατηρήσει την πορεία αύξησης επιτοκίων έως ότου πιστέψει ότι έχουν φθάσει σε ουδέτερο επίπεδο.
Κατά την άποψή της, αυτό θα συμβεί γύρω στα μέσα του επόμενου έτους, μετά από τρεις ακόμη αυξήσεις: τον Δεκέμβριο, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης