Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδική κίνηση για το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Στο +0,22% και τα 66,91 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Ανοδική κίνηση για το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Στο +0,22% και τα 66,91 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,17% στα 57,76 δολ. ανά βαρέλι
Σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα Δευτέρα (19/11) το πετρέλαιο, μετά τα μεικτά πρόσημα που εμφάνισε κατά την περασμένη εβδομάδα, δεχόμενο ώθηση από τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ, και ενδεχομένως και η Ρωσία, θα προχωρήσουν σε περικοπές της παραγωγής τους τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το Brent ενισχύθηκε 0,22% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,91 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2018 για το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξεως του +0,17% στα 57,76 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανάκαμψη καθώς η αγορά παρακολουθεί στενά την πιθανή επίδραση από τις περικοπές», σχολίασε ο διευθυντής της Trifecta, Sukrit Vijayakar.
Ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση της συνολικής παραγωγής του κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να προσαρμοστεί στην επιβράδυνση που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η παγκόσμια ζήτηση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Alexander Novak, η Μόσχα σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον ΟΠΕΚ, διευκρινίζοντας ότι οι σχετικές λεπτομέρεις θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση της 6ης Δεκεμβρίου στη Βιέννη.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την άνοδο που καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, παραμένουν κατά -25% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του Οκτωβρίου.

IEA: Η σημαντική μείωση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας

Την επιφυλακτικότητά του απέναντι στο ενδεχόμενο νέων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, εξέφρασε σήμερα (19/11) ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol, ο οποίος τόνισε ότι μία σημαντική μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να να έχει αρνητικές επιτπώσεις στις αγορές.
Ειδικότερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του IEA δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι επαρκώς εφοδιασμένες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ μικρή».
«Ως εκ τούτου, η σημαντική μείωση της παραγωγής σήμερα από βασικούς παραγωγούς πετρελαίου θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιτπώσεις στις αγορές και οδηγήσεις σε περαιτέρω σύσφιγξη», τόνισε ο κ. Birol, κατά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Ενέργειας της Κεντρικής Ευρώπης.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κάλεσε τόσο τους παραγωγούς πετρελαίου όσο και τους καταναλωτές «να έχουν κοινή λογική σε αυτές τις δύσκολες μέρες».
Σε ότι αφορά την πρόσφατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, ο κ. Birol δήλωσε ότι οι απαλλαγές των ΗΠΑ προς τις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο ήταν περισσότερες σε σχέση με αυτές που ανέμενε η αγορά, γεγονός που οδήγησε στην πτώση των τιμών, ενώ και η σημαντική αύξηση στην παραγωγή των ΗΠΑ αποτέλεσε έναν ακόμα παράγοντα που συνέβαλε στην πρόσφατη πτώση.
Τα σχόλια του Fatih Birol έρχονται στον απόηχο των αναφορών ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει τη μείωση της παραγωγής του ακόμα και κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να αποτρέψει μία αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 η ζήτηση για πετρέλαιο τον Οκτώβριο του 2018

Η ζήτηση για πετρέλαιο στις ΗΠΑ ανήλθε τον Οκτώβριο του 2018 στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2006, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API).
Η ζήτηση για πετρέλαιο στη χώρα αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 3,3% σε μηνιαία βάση στα 20,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το API.
Σε ετήσια βάση, η ζήτηση τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 3,9%.
Η ζήτηση για βενζίνη διαμορφώθηκε στα 9,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον μήνα Οκτώβριο.
Οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκαν στα 7,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένες για δεύτερο συνεχή μήνα ύστερα από μείωσή τους τον Αύγουστο.
«Η ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο αποτυπώνει την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε ο D. Forman, επικεφαλής οικονομολόγος στο API.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης