Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron προς Merkel: Η ΕΕ χρειάζεται επανίδρυση μπροστά στον κίνδυνο ενός παγκόσμιου χάους

Macron προς Merkel: Η ΕΕ χρειάζεται επανίδρυση μπροστά στον κίνδυνο ενός παγκόσμιου χάους
Ο Macron ζήτησε από τη Γερμανία να προσεγγίσει τη Γαλλία για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση της Ευρώπης
Την αναγκαιότητα μίας επανίδρυσης της Ευρώπης τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιου χάους.
Κάλεσε δε τη Γερμανία να προσεγγίσει τη Γαλλία για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης, ασκώντας  έτσι πίεση προς την Angela Merkel έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές (5/2019), κατά τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνοδο των εθνικιστικών τάσεων.
«Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος» και για τον λόγο αυτόν «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό κοινοβούλιο.
«Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιγνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε ο Macron, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο για να συμμετάσχει στην ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολέμων.
Η Merkel, με την οποία είχε συνομιλίες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, συμφώνησε με τη ιδέα ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αλλά πίσω από το κοινό γαλλο-γερμανικό μέτωπο που παρουσίασαν οι δύο ηγέτες, η ομιλία του Macron ακούσθηκε επίσης ως έμμεση κριτική για αυτό που πολλοί Γάλλοι αξιωματούχοι εκλαμβάνουν κατ΄ιδίαν ως αναβλητικότητα και δισταγμό στην στάση που τηρεί το Βερολίνο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Απέναντι στην πρόκληση του λαϊκισμού, πρέπει να αναλάβουμε νέα ρίσκα, να υπερβούμε τα ταμπού μας και να ξεπεράσουμε τις συνήθειές μας», είπε o Macron, όπως σημειώνει το Reuιters.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης