Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήγας: Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες με τις ΗΠΑ για να αναζητηθούν συνεργασίες σε ένα διευρυμένο οικονομικοπολιτικό πεδίο

Ρήγας: Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες με τις ΗΠΑ για να αναζητηθούν συνεργασίες σε ένα διευρυμένο οικονομικοπολιτικό πεδίο
Τα βασικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν σχετίζονται με την Τουρκία, ανέφερε ο Π. Ρήγας
Το ζητούμενο στις σχέσεις ΗΠΑ –Ελλάδας «είναι η διεύρυνση σε όλα τα πεδία, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής για τους δύο λαούς», αναφέρει ο  αναπλ. υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, με αφορμή τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Ρήγας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Documento", τονίζει πως
«οι ΗΠΑ παραδοσιακά είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στη χώρα μας, αλλά αυτό γινόταν με μονοδιάστατο τρόπο και κυρίως σε σχέση με το στρατιωτικό σκέλος.
Τώρα όμως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να αναζητηθούν συνεργασίες σε ένα διευρυμένο οικονομικοπολιτικό πεδίο που συμπεριλαμβάνει και τη στρατιωτική συνεργασία εντός του πλαισίου της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας» , προσθέτοντας ότι αυτό είναι το περιεχόμενο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που συστηματοποιείται και καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η τελευταία ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ.
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι «μέρος του στρατηγικού διαλόγου είναι και οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα, με γνώμονα τη συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων» , ενώ κληθείς να απαντήσει εάν θα περιμένουμε υπογραφές τον Δεκέμβριο σημειώνει πως δεν μπορεί να πω κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολύ καλό κλίμα και αναμένεται τότε ο πρωθυπουργός να επισκεφτεί τις ΗΠΑ για τα καθέκαστα.
Για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Ρήγας αναφέρει ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να μην επιζητούμε καλή συνεργασία με την οποιαδήποτε χώρα.
Προφανώς αν αυτή η διαδικασία δεν αντιστοιχεί στα δικά μας συμφέροντα δεν θα συμμετέχουμε σε μια ανισότιμη συνεργασία».
Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο ίδιος αναφέρει πως «πρόκειται για τη λύση ενός χρόνιου προβλήματος που σε καμία περίπτωση δεν δημιουργήσαμε εμείς» προσθέτοντας ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις επένδυσαν στον ακραίο εθνικισμό και όχι στον πατριωτισμό, οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο».
Υπογράμμισε δε, ότι σήμερα  «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο προς όφελος των Βαλκανίων, της Ελλάδας και της πΓΔΜ» και μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, «τόσο οι χώρες της Ευρώπης όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να λυθεί το εν λόγω ζήτημα γιατί αντιλαμβάνονται ότι δεν χρειάζονται νέα προβλήματα στα Βαλκάνια».
Επεσήμανε ακόμη ότι τα βασικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν σχετίζονται με την Τουρκία.
Σχολιάζοντας τη ρητορική της τουρκικής πλευράς για την επικείμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ο κ. Ρήγας επανέλαβε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα το ασκήσουμε.
Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι για τη διαμόρφωση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο απαιτείται συνεννόηση των δυο κρατών.
Αρα εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε με βάση τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο, πρόκειται για θέμα το οποίο έχει προχωρήσει, αλλά εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και στο Αιγαίο για να αποδώσει τον πλούτο που διαθέτει.
Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο.
Συζητήσεις γίνονται, αλλά η Τουρκία ακολουθεί τη γνωστή της τακτική και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει ένα αποτέλεσμα τέτοιας μορφής».
Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος παρουσίασε χάρτες στη λιβυκή κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η Ελλάδα σφετερίζεται την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, απάντησε «θα συνιστούσα στον Τούρκο υπουργό Εθνικής Αμυνας να είναι πιο προσεκτικός σε ό,τι αφορά τα λεγόμενά του και τις πράξεις του. Το να διαλαλεί στη Λιβύη ότι η τουρκική ΑΟΖ «ταξιδεύει» έως τα νότια της Κρήτης για να συναντηθεί με τη λιβυκή ΑΟΖ μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται και αποτυπώνει την αγωνία της απομόνωσης στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Τουρκία, κάνοντας ακροβατισμούς πάνω στο Διεθνές Δίκαιο».
Σε ερώτηση γιατί πάγωσε το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες, είπε πως «βρισκόμαστε σε κρίσιμη οικονομική συγκυρία και συνεπώς όποιο θέμα εξοπλιστικών μπαίνει στη συζήτηση έχει να κάνει με τις δυνατότητες της οικονομίας.
Πρώτο μας μέλημα είναι η στήριξη της κοινωνίας.
Αρα έπονται οι δαπάνες για την αναβάθμιση των εξοπλιστικών συστημάτων».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι γαλλικές φρεγάτες είναι μέρος της συζήτησης που γίνεται στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την αναβάθμιση του ναυτικού μας εξοπλισμού στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού που ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες θα μας οδηγήσει και στην τελική απόφαση.
Για την κυβερνητική πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους ανέφερε ότι «πρόβλημα έχει η ΝΔ.
Τη μέρα του κοινού ανακοινωθέντος ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε θετική την πρωτοβουλία και μετά κατέληξε για μικροκομματικούς σκοπούς -αλλά και επειδή η ακροδεξιά πτέρυγα του τράβηξε το αυτί- να αλλάξει στάση».
Σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ.Ρήγας εκτίμησε ότι «δεν διαφάνηκε στη Βουλή καμία διάθεση συναίνεσης από την πλευρά της ΝΔ», προσθέτοντας πως «ούτε την οδυνηρή οικονομική κρίση αντιλήφθηκαν ούτε και το πλέγμα της διαφθοράς στη χώρα»
Κατά τον ίδιο, «η  αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να θεσμοθετήσει στον καταστατικό χάρτη της χώρας τον νεοφιλελευθερισμό και αυτό καταδεικνύεται από την πρότασή της για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».
Τέλος, ο κ. Ρήγας απαντώντας σε ερώτηση για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης - επιστροφή αναδρομικών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών – τόνισε ότι «ουσιαστικά παίρνει σάρκα και οστά ο μεγαλύτερος φόβος της ΝΔ, η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, και γι' αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητά εδώ και τρία χρόνια εκλογές.
Εμείς κάναμε μια πολιτική επιλογή και το λέμε ευθέως.
 Θέλουμε το σύνολο της κοινωνίας συμμέτοχο στην οικονομική ανάπτυξη».
«Τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης μας στηρίξαμε όσους οριακά επιβίωναν, σήμερα διευρύνουμε αυτήν τη στήριξη και σε άλλες κοινωνικές ομάδες», κατέληξε ο κ. Ρήγας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης