Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη εποχή για τις δύο χώρες

CNBC: Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη εποχή για τις δύο χώρες
Οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέσα στο Δεκέμβριο  
Στην αντεπίθεση περνά η Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς αλλά και τις σκληρές αμερικανικές κατηγορίες που δέχεται το Ριάντ για την υπόθεση της δολοφονίας Khashoggi.
Σύμφωνα με το CNBC η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα κλείσει τις στρόφιγγες πετρελαίου προς την παγκόσμια αγορά ξεκινώντας από τις ΗΠΑ όπου έχουν μειωθεί ήδη οι μεταφορές αργού πετρελαίου.
Η απόφαση του Ριάντ να μειώσει αισθητά τον τελευταίο μήνα τις εξαγωγές του προς την αμερικανική αγορά, κρίνεται επικίνδυνη απόφαση καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Trump καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.
Μέσα στο 2017, κάθε φορά, που οι ΗΠΑ ασκούνταν πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, μεγαλύτερες από εκείνες, που η Σαουδική Αραβία θεωρούσε θεμιτές, περιόριζε την προσφορά προς τις ΗΠΑ.
Και τούτο γιατί έχει αντιληφθεί πως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πορεία των τιμών είναι τα στοιχεία, που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας για τα αποθέματα αργού και πετρελαιοειδών στη χώρα.
Η επιλογή αυτή όμως σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας λόγο της υπόθεση khashoggi, αλλά και των αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν θεωρείται επικίνδυνη.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή του Ριάντ δεν σκοπεύει κατ' ανάγκη να τιμωρήσει τον Trump για τη στάση του απέναντι στη βασιλική οικογένεια αλλά για αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Falih, δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 500.000 βαρέλια ενώ οι χώρες του OPEC προσανατολίζονται ώστε να μειώσουν τη παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια μέσα στο 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης