Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Ασφυκτικές πιέσεις στη May για αλλαγές στη συμφωνία με την ΕΕ - Απειλές για νέες παραιτήσεις

Brexit: Ασφυκτικές πιέσεις στη May για αλλαγές στη συμφωνία με την ΕΕ - Απειλές για νέες παραιτήσεις
Το σχέδιο συμφωνίας προκάλεσε κύμα παραιτήσεων από την βρετανική κυβέρνηση
Υπό ασφυκτικές πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών υπουργών της, προκειμένου να επιφέρει αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, βρίσκεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May.
Το σχέδιο συμφωνίας προκάλεσε κύμα παραιτήσεων από την βρετανική κυβέρνηση, με επίκεντρο της διαφωνίας το καθεστώς που επιφυλάσσεται στην Βόρεια Ιρλανδία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019.
Όμως, μετά την έξοδο ευρωσκεπτικιστών υπουργών, στην κυβέρνηση May εξακολουθούν να συμμετέχουν αρκετοί υπουργοί υπέρμαχοι του Brexit που επιθυμούν την τροποποίηση της συμφωνίας για το backstop, την ρύθμιση που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει και πάλι ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση υπάρχει η απειλή νέου κύματος παραιτήσεων στην κυβέρνηση May.
Είναι η περίπτωση της Andrea Leadsom, της υπουργού αρμόδιας για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, η οποία υποστηρίζει το Brexit και δήλωσε σήμερα (17/11) στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News «αποφασισμένη να βοηθήσει την πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Μπορούμε ακόμη να κάνουμε περισσότερα και έχουμε ακόμη χρόνο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα», είπε αναφερόμενη στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει ορισθεί για τις 25 Νοεμβρίου, που θα επικυρώσει το σχέδιο συμφωνίας.
Η Andrea Leadsom,  δεσμεύθηκε να παραμείνει προσηλωμένη «για την διασφάλιση του Brexit υπέρ του οποίου ψήφισαν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Εκτός της Leadsom, ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Liam Fox, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Penny Mordaunt και ο υφυπουργός Μεταφορών Chris Grayling, όλοι υποστηρικτές του Brexit, είναι υποψήφιοι προς αποχώρηση εάν το σχέδιο συμφωνίας δεν τροποποιηθεί.
Ο David Davis, πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit που παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του για ένα «ήπιο» διαζύγιο, που διατηρεί στενές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, το οποίο διαπραγματευόταν η May, ζήτησε επίσης την επιδίωξη μίας καλύτερης συμφωνίας με την ΕΕ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης