Διεθνή

Spiegel: Η υποψηφιότητα Weber για το Ευρωκοινοβούλιο διχάζει Macron και Merkel ενόψει των ευρωεκλογών

Spiegel: Η υποψηφιότητα Weber για το Ευρωκοινοβούλιο διχάζει Macron και Merkel ενόψει των ευρωεκλογών
Στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να μπλοκάρει τον υποψήφιο της καγκελαρίου Merkel για την προεδρία της Κομισιόν, M. Weber
Για τα αντικρουόμενα σχέδια Macron έναντι αυτών της Merkel για την υποψηφιότητα του M. Weber στο Ευρωκοινοβούλιο κάνει λόγο το γερμανικό Spiegel.
Όπως αναφέρει, ενόψει της αυριανής (18/11) επίσκεψης Macron στο Βερολίνο «ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να κατέβει στον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές μαζί με τους Φιλελεύθερους, τους Πρασίνους και τους Σοσιαλδημοκράτες.
Στόχος του είναι να μπλοκάρει τον υποψήφιο της καγκελαρίου Merkel για την προεδρία της Κομισιόν, M. Weber».
Ο Macron θα παραστεί σε επετειακή εκδήλωση της γερμανικής Βουλής για τη μνήμη των θυμάτων των δύο παγκοσμίων πολέμων και θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Merkel.

Macron: Δεν μπορούμε α πορευτούμε μαζί

Το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί ότι σε αντίθεση με τον Macron, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως μέχρι σήμερα», ο συντηρητικός Weber υποστήριξε πρόσφατα ότι δεν βλέπει τον λόγο για ριζικές αλλαγές στην ΕΕ.
«Αυτές οι διαφορετικές τοποθετήσεις δίνουν μια πρόγευση της αντιπαράθεσης που αναμένεται ενόψει ευρωεκλογών μεταξύ των δύο ισχυρότερων ηγετών της ΕΕ: του Macron και της Merkel.
Η καγκελάριος πρέπει να υποστηρίξει τον Weber γιατί πρόσφατα εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με μεγάλη πλειοψηφία ως υποψήφιός του (σ.σ.: για την προεδρία της Κομισιόν).»
Σύμφωνα με το Spiegel υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να ξεκινήσει εκστρατεία κατά των συντηρητικών της Ευρώπης, αλλά οι δύο πιο σημαντικοί είναι οι εξής: ο Orban και η Merkel.
Από την αρχή της θητείας του δεν άσκησε σε τίποτα άλλο σχεδόν τόσο σκληρή κριτική όσο στον εθνικισμό του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Victor Orban.
Το ότι στο Ελσίνκι (σ.σ.: στο συνέδριο του ΕΛΚ) o Orban ήταν ένας από τους πρώτους που έσπευσε να φωτογραφηθεί με αφίσα του Weber ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την άποψη του Macron.
Αλλά και ως προς τη Merkel ο Macron εδώ και λίγους μήνες έχει αρχίσει να την βλέπει με όχι και τόσο καλή διάθεση.
Μέχρι τώρα η καγκελάριος δεν έχει παρά ελάχιστα μόνο απαντήσει σε όσα είπε ο Macron στη γεμάτη όραμα ομιλία του για την Ευρώπη, που είχε εκφωνήσει πριν ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Αλλά και την πρόσφατη ευκαιρία που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, η καγκελάριος Merkel δεν την αξιοποίησε.
Παρά το ότι συμφώνησε με την πρόταση Macron για έναν ευρωπαϊκό στρατό, την χαρακτήρισε 'όραμα' που 'δεν μπορεί να υλοποιηθεί όμως σήμερα αλλά κάποτε στο μέλλον'. Για τις προτάσεις Macron για τη μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη για έναν κοινό προϋπολογισμό και υπ. Οικονομικών καταρχάς δεν ανέφερε κάτι ενώ καθυστερεί να απαντήσει στο αίτημα για έναν ψηφιακό φόρο για διαδικτυακές επιχειρήσεις. Δικές της προτάσεις δεν ακούστηκαν.»

Οι συνεργασίες Macron για της ευρωβουλή   

Έτσι ο Macron, κατά το Spiegel, «επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πολιτικό δίκτυο που θα εκτείνεται από τον συντηρητικό Alain Juppe ως τoν ρεαλιστή-πράσινο Daniel Cohn-Bendit. Απεσταλμένοι του Macron έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς στη Ρώμη για επαφές με τον σοσιαλδημοκράτη Matteo Renzi, άλλες πάλι φορές οργανώνουν συζητήσεις με τους φιλελεύθερους Ciudadanos, o επικεφαλής των οποίων, Albert Riverra, εξελίσσεται σε αντίγραφο του Macron».
Κάπως έτσι εξελίσσεται, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, και η στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Macron στις ευρωεκλογές:
«Σχεδιάζει ήδη μια προεκλογική εκστρατεία δύο ταχυτήτων: μια εκλογική συμμαχία με τους Φιλελεύθερους και αργότερα στην επόμενη Ευρωβουλή μια χαλαρή συμμαχία με τους Πρασίνους και τους Σοσιαλδημοκράτες.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης