Διεθνή

Brexit: Η May ρισκάρει και αναλαμβάνει το σύνολο των διαπραγματεύσεων – Οι πιθανότητες «επιβίωσης» - Νέες απειλές για παραιτήσεις

Brexit: Η May ρισκάρει και αναλαμβάνει το σύνολο των διαπραγματεύσεων – Οι πιθανότητες «επιβίωσης» - Νέες απειλές για παραιτήσεις
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Βρετανίας – Πιθανές ακόμη και πρόωρες εκλογές
(upd) Με την ηρεμία πριν από την καταιγίδα μοιάζει η κατάσταση στη Βρετανία, καθώς η Theresa May σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ακόμη και να χάσει την εξουσία, λόγω της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit ενώ της ασκούνται νέες πιέσεις για παραιτήσεις.
Όπως, όμως, τονίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ η May «βγήκε λαβωμένη από την όλη διαδικασία αλλά είναι ακόμη ζωντανή» και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών ώστε να κατατεθεί εναντίον της πρόταση μομφής.
Όμως η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίζεται πρόθυμη να αλλάξει πλήρως τους όρους του παιχνιδιού, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όρισε έναν νέο υπουργό Brexit –τον Steve Barclay- όμως η ίδια θα είναι αυτή που θα αναλάβει τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, με τον νέο υπουργό να αναλαμβάνει να… καθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό.
Την ίδια ώρα κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι όπως οι Goldman Sachs και Deutsche Bank εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο έως ακόμη και απίθανο η May να βρεθεί εκτός εξουσίας, τουλάχιστον προς το παρόν.

Νέες απειλές για παραιτήσεις

Υπό ασφυκτικές πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών υπουργών της, προκειμένου να επιφέρει αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, βρίσκεται η May.
Το σχέδιο συμφωνίας προκάλεσε κύμα παραιτήσεων από την βρετανική κυβέρνηση, με επίκεντρο της διαφωνίας το καθεστώς που επιφυλάσσεται στην Βόρεια Ιρλανδία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019.
Όμως, μετά την έξοδο ευρωσκεπτικιστών υπουργών, στην κυβέρνηση May εξακολουθούν να συμμετέχουν αρκετοί υπουργοί υπέρμαχοι του Brexit που επιθυμούν την τροποποίηση της συμφωνίας για το backstop, την ρύθμιση που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει και πάλι ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση υπάρχει η απειλή νέου κύματος παραιτήσεων στην κυβέρνηση May.
Είναι η περίπτωση της Andrea Leadsom, της υπουργού αρμόδιας για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, η οποία υποστηρίζει το Brexit και δήλωσε σήμερα (17/11) στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News «αποφασισμένη να βοηθήσει την πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Μπορούμε ακόμη να κάνουμε περισσότερα και έχουμε ακόμη χρόνο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα», είπε αναφερόμενη στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει ορισθεί για τις 25 Νοεμβρίου, που θα επικυρώσει το σχέδιο συμφωνίας.
Η Andrea Leadsom,  δεσμεύθηκε να παραμείνει προσηλωμένη «για την διασφάλιση του Brexit υπέρ του οποίου ψήφισαν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Εκτός της Leadsom, ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Liam Fox, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Penny Mordaunt και ο υφυπουργός Μεταφορών Chris Grayling, όλοι υποστηρικτές του Brexit, είναι υποψήφιοι προς αποχώρηση εάν το σχέδιο συμφωνίας δεν τροποποιηθεί.

Το χρονικό του… δράματος

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε  υπό ακραίες πιέσεις την Πέμπτη 15/11, μετά τις παραιτήσεις αρκετών μελών της κυβέρνησής της, συμπεριλαμβανομένου του Dominic Raab, του υπουργού Brexit που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Οι παραιτηθέντες τόνισαν τις ανησυχίες τους σχετικά με διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ - η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να καταπνίξει τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα ότι έχουν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες 48 υπογραφές βουλευτών προκειμένου να υπάρξει πρόταση μομφής κατά της May, η ψηφοφορία για το εν λόγω θέμα αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία την Τρίτη 20/11.
Το επόμενο επεισόδιο, εάν φυσικά η May κατορθώσει να επιβιώσει, θα παιχθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25/11 αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ στο εσωτερικό της Βρετανίας η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2018.

Η διαδικασία στο βρετανικό κοινοβούλιο

Εδώ η υπόθεση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, καθώς η συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας θα πρέπει να συγκεντρώσει τη θετική ψήφο 650 βουλευτών.
Ο αριθμός αυτός μοιάζει απίθανο να επιτευχθεί.
Το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει 315 βουλευτές και αρκετοί εξ αυτών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη συμφωνία.
Υπάρχει επίσης το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κόμμα (DUP), με 10 βουλευτές, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση May, αλλά και αυτό έχει εκφράσει αντιρρήσεις για ορισμένα σημεία της συμφωνίας.
Το Εργατικό Κόμμα, με 257 βουλευτές, το οποίο, όμως, είναι όπως όλα δείχνουν διχασμένο.
Η ηγετική ομάδα των Εργατικών έχει ταχθεί υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας, αλλά υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν με αυτήν τη θέση και εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την May.
Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), έχει υποσχεθεί ότι και οι 35 βουλευτές του θα απορρίψουν τη συμφωνία, αποκαλώντας την άδικη λύση για τη Σκωτία.
Μια απόρριψη από το Κοινοβούλιο θα μπορούσε πιθανώς να σημάνει το τέλος της θητεία της May.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Βρετανία θα έχει πρόωρες εκλογές και πιθανώς η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Deutsche Bank: Στο 20% οι πιθανότητες παραίτησης της Theresa May

Αρκούντως μέτριες είναι οι πιθανότητες είτε η Theresa May να εξαναγκαστεί σε παραίτηση είτε να προχωρήσει σε ένα νέο δημοψήφισμα, βλέπει η Deutsche Bank σε έκθεσή της.
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα η κατάσταση δεν είναι και τόσο εύκολο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την περιπλέκουν.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank:

- Οι πιθανότητες η May να επιβιώσει και να συνεχίσει με την τρέχουσα συμφωνία που έχει στη διάθεσή της είναι 35%,
- Οι πιθανότητες να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα φθάνουν στο 30%,
- Οι πιθανότητες να χάσει σε περίπτωση πρότασης μομφής και να παραιτηθεί είναι στο 20% και
- Οι πιθανότητες η May να στηρίξει ένα «soft» Brexit αγγίζουν το 15%.

Goldman Sachs: Πώς θα εξελιχθεί η μάχη για το Brexit



Με τη μάχη για το Brexit να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό της Βρετανίας και την πρωθυπουργό Theresa May να βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με απώλεια της εξουσίας, η Goldman Sachs εξετάζει μία σειρά θεμάτων που αφορούν την όλη υπόθεση, αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Όπως τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής του χρηματοπιστωτικού ομίλου Adrian Paul, υπάρχουν τρία εναλλακτικά ενδεχόμενα αναφορικά με τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Πρόκειται για τις ακόλουθες:

- Ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων,
- Δεύτερο δημοψήφισμα και
- Έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο αναλυτής της Goldman εμφανίζεται αισιόδοξος ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες ακραίες καταστάσεις, ενώ τονίζει ότι «η Βρετανία έχει προγραμματιστεί να εγκαταλείψει την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου 2019.
Παρά την κλιμάκωση των αντιρρήσεων διατηρούμαι το βασικό μας σενάριο ενεργό βάσει του οποίου η Βουλή των Κοινοτήτων θα εγκρίνει τη συμφωνία.
Είναι κλασσικό, πλέον, κάθε φορά που γίνονται διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη να φθάνουν στα άκρα, πριν κλείσουν θετικά».
Παράλληλα η Goldman Sachs απαντά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα αναφορικά με την όλη διαδικασία.
Αφού πρώτα η συμφωνία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει να ακολουθήσει, πιθανότερα τον Δεκέμβριο 2018, η ψήφισή ή η απόρριψή της από τη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία, πάντως, η Theresa May διαθέτει ισχνή πλειοψηφία.
Προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία η May στηρίζεται στους 10 βουλευτές του κόμματος DUP, ενώ η όλη υπόθεση έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολη, με δεδομένες τις μεγάλες αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και φυσικά τη σωρεία παραιτήσεων που ακολούθησε το υπουργικό συμβούλιο στα μέσα της εβδομάδας.
Σε περίπτωση, πάντως, που η συμφωνία δεν «περάσει» από το κοινοβούλιο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, οι οποίες μπορεί να συνοδευθούν και από ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης