Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πολύ πιθανές πρόωρες εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα στο Ην. Βασίλειο

DBRS: Πολύ πιθανές πρόωρες εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα στο Ην. Βασίλειο
Το σχόλιο της DBRS για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit
Δεν αποκλείει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΑΑΑ, σταθερό trend), η DBRS, καθησυχάζοντας, ωστόσο, για τις πιθανές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου αποτιμάται θετικά, παρά το σημαντικό κίνδυνο να μην επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Η συμφωνία αποχώρησης πρέπει, επίσης, να εγκριθεί από τους 27 ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Νοεμβρίου.
Εάν εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, το σχέδιο συμφωνίας θα αποτελέσει τη νομική βάση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο σχέδιο συμφωνίας, η Βρετανία θα παραμείνει σε ένα «τελωνειακό έδαφος» με την ΕΕ για να αποφευχθεί ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση, επισημαίνεται.
«Η πρόσφατη πολιτική αστάθεια δεν προκαλεί έκπληξη στη DBRS, η οποία αναμένει μεγαλύτερη αστάθεια βραχυπρόθεσμα.
Μετά από μήνες δύσκολων συζητήσεων, η παρουσίαση της συμφωνίας απόσυρσης επιτρέπει στο βρετανικό κοινοβούλιο και τα κοινοβούλια της ΕΕ να έχουν την τελευταία λέξη, σχετικά με τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η DBRS δεν αποκλείει κανένα από τα πιθανά σενάρια: την επιτυχή επικύρωση της συμφωνίας ή τη μη συμφωνία.
Είναι πιθανό τις προσεχείς ημέρες ή μήνες η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.
Μακροπρόθεσμα, το Brexit θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή και την ανθεκτικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, και να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα.
Προς το παρόν, η DBRS δεν βλέπει λίγες ενδείξεις ότι η αυξημένη αβεβαιότητα έχει αποδυναμώσει ουσιαστικά τα θεμελιώδη μεγέθη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι αξιολογήσεις της Βρετανίας υποστηρίζονται από το μέγεθος, την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών της Βρετανίας.
Η DBRS αναμένει ότι τα βασικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνουν άθικτα στο εγγύς μέλλον.
Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβληθούν σε καθοδική πίεση από έναν από τους ακόλουθους παράγοντες ή από έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων:
(1) αποτέλεσμα του Brexit που μειώνει ουσιαστικά την οικονομική ανθεκτικότητα και υποβαθμίζει την ευελιξία της κυβέρνησης στον δανεισμό
(2) οικονομικές και χρηματοοικονομικές διαταραχές που επιδεινώνουν τα θεμελιώδη στοιχεία του τραπεζικού τομέα ή τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας
(3) σημαντική αύξηση της πιθανότητας διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης