Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann: Η ΕΚΤ πρέπει να αποσύρει όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης και όχι μόνο το QE

Weidmann: Η ΕΚΤ πρέπει να αποσύρει όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης και όχι μόνο το QE
Νέα επίθεση Weidmann στα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η ΕΚΤ
Μία ακόμη επίθεση στα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας τραπεζών και εμμέσως και οικονομιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann.
Ο κ. Weidmann σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει ως μοναδικό στόχο να διατηρήσει στα επιθυμητά επίπεδα τον πληθωρισμό, ενώ τάχθηκε και κατά του προγράμματος ΟΜΤ (Outright Monetary Transactions) μέσω του οποίου η τράπεζα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να τα δέχεται ως εχέγγυα για τον δανεισμό των εμπορικών τραπεζών.
«Οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητες υπό την έννοια ότι θα πρέπει να καλύπτουν τη βασική τους εντολή, η οποία δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προχωρήσουν στη λήψη κάποιων έκτακτων μέτρων, αλλά αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα, καθώς θα θέσει υπό αμφισβήτηση τους κανόνες της δημοκρατίας και στο τέλος και αυτόν της ανεξαρτησίας», υποστήριξε ο Weidmann.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Weidmann ήταν το μοναδικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που ψήφισε κατά του ΟΜΤ, ενώ έχει κατ΄’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη διακοπής όσο το δυνατόν συντομότερα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Το QE βάσει του προγραμματισμού της ΕΚΤ ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης