Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Την παραμονή των κληρικών στο μισθολόγιο του δημοσίου ζητά η Ιεραρχία – Αμβρόσιος: Δεν ζήτησα ποτέ την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου

Την παραμονή των κληρικών στο μισθολόγιο του δημοσίου ζητά η Ιεραρχία – Αμβρόσιος: Δεν ζήτησα ποτέ την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρουσίασε το προσχέδιο της συμφωνίας για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας
(upd 3) Υπέρ της παραμονής των κληρικών στο μισθολόγιο του δημοσίου τάχθηκαν ομόφωνα οι Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου, μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση (16/11) η οποία σημαδεύτηκε από ένταση και αποχωρήσεις Μητροπολιτών. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος διαψεύδει πάντως ότι, αναφέρθηκε σε παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ασκεί δριμεία κριτική στον κ. Ιερώνυμο και την κυβέρνηση ενώ το Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ για ανόσια επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο.

Αμβρόσιος: Δεν αναφέρθηκα σε παραίτηση του Αρχιεπισκόπου

Διαψεύδει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ότι, αναφέρθηκε σε παραίτηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ιεραρχίας (16/11).
«Δεν ανέφερα τίποτα για περί παραίτησης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ιεραρχίας.
Μίλησα μόνο υπέρ των εφημέριων και όχι κατά του αρχιεπισκόπου», σημειώνει ο κ. Αμβρόσιος σε δήλωσή του στο  Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Εάν ένοιωθα την ανάγκη να πω για παραίτηση του αρχιεπισκόπου, θα το έλεγα, διότι δεν διστάζω να πω την γνώμη μου», προσθέτει.

Η δήλωση του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας:

«Πήγα στην συνεδρίαση της ιεραρχίας, όντας ασθενής και παρακάλεσα να μιλήσω και να φύγω.
Πρώτα είπα ότι το θέμα των εφημέριων είναι πολύ καυτό και αυτό πρέπει να συζητήσουμε, ενώ τα περιουσιακά είναι δεύτερα σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε και τίποτε άλλο.
Δεν ανέφερα τίποτα για περί παραίτησης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Αυτό είναι μία ψευδής είδηση.
Διότι, μπορεί με τον αρχιεπίσκοπο να έχω διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν τον μάχομαι με την έννοια ότι είπα κάτι για παραίτησή του.
Δεν ήμουν στην συνεδρίαση της ιεραρχίας την στιγμή που δημιουργήθηκε ένταση και έφυγαν δυο αρχιερείς.
Δεν ήμουν εκεί, για να πω ότι μέσα σε αυτή την ένταση ανέφερα και κάτι που δεν ακούστηκε καλά.
Είναι κακοήθεια αυτό και μάλλον είναι για να πλήξουν τον αρχιεπίσκοπο.
Εάν ένοιωθα την ανάγκη να πω για παραίτηση του αρχιεπισκόπου, θα το έλεγα, διότι δεν διστάζω να πω την γνώμη μου.
Τον παρεκάλεσα να δούμε με πολύ προσοχή το θέμα της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου.
Μίλησα υπέρ των εφημέριων και όχι κατά του αρχιεπισκόπου.
Έπειτα παρεκάλεσα να μου επιτρέψουν να φύγω, διότι ήμουν ασθενής».

Μητροπολίτης Πειραιώς: Ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε καθ΄υπέρβασιν της εξουσίας του

Για αυταρχισμό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Άμυνας ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που ταυτόχρονα κρίνει, πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπραξε καθ΄υπέρβασιν της εξουσίας του.
«Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας.
Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» τόνισε ο κ. Σεραφείμ μιλώντας σήμερα (17/11/2018) στον ΣΚΑΙ.
Παράλληλα σημείίωσε πως το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος.
«Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία πετώντας μας από το μισθολόγιο, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους ανέφερε επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς
Ανέφερε ότι η εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν».
Πρόσθεσε ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο πρώτος μεταξύ 81 ίσων.
«Η ορθόδοξη εκκλησία είναι συνοδική και όχι ενός ανδρός αρχή όπως η Παπική», ανέφερε.
Εξήγησε πως ο μόνος που υποχρεώνει την εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας και ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί και να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση.
Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ, είπε, υπογραμμίζοντας ότι αν κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Δεν ζητούμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε», επισήμανε.

Μαξίμου: Πρωτοφανής και ανόσια επίθεση της ΝΔ σε βάρος του Αρχιεπισκόπου

Για πρωτοφανή και άδικη επίθεση σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου τη ΝΔ, με αφορμή το σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης – Ιεραρχίας.
«Η ΝΔ προχώρησε χθες σε μια πρωτοφανή, άδικη, αλλά και ανόσια επίθεση κατά του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως και επισήμως για "συναλλαγή" με τον πρωθυπουργό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:
«Αλήθεια τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν κατηγορεί για συναλλαγή έναν ιεράρχη, που στη μακρά διαδρομή του υπηρέτησε με αφοσίωση την Εκκλησία και κέρδισε τον σεβασμό του λαού;
Ποια μικροκομματική τύφλωση τον οδηγεί να σύρει στο εδώλιο της αθλιότητας τον Αρχιεπίσκοπο και να εντάξει την Εκκλησία στον αντιπολιτευτικό του σχεδιασμό;
Αναρωτιόμαστε πόσο πιο χαμηλά θα πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όλοι όσοι γύρω του ομνύουν δήθεν στην Ορθοδοξία, αλλά δεν διστάζουν να διασύρουν έναν άξιο λευίτη της.
Ουαί υμίν, Φαρισαίοι υποκριτές», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.

Η θυελλώδης συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν δύο Μητροπολίτες, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας επεχείρησε να τοποθετηθεί για το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος του αφαίρεσε τον λόγο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη διαδικασία.
Ωστόσο, ακολούθησε και δεύτερη αποχώρηση από τη συνεδρίαση, αυτή του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, αφού έκανε την εισήγηση του.
To romfea.gr μεταδίδει ότι ο Μακαριώτατος δεν έδωσε τον λόγο και στους Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Πειραιώς Σεραφείμ και Ναυπάκτου Ιερόθεο, οι οποίοι θέλησαν να τοποθετηθούν για την Συμφωνία με το Κράτος.
Λίγες ώρες αργότερα υπήρξε η απάντηση της κυβέρνησης, μέσω της οποίας αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει «άρση» της απόφασης για αποχαρακτηρισμό των ιερέων ως δημοσίων υπαλλήλων.

Η απάντηση της κυβέρνησης

«Απάντηση» στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσω μίας λιτής ανακοίνωσης έδωσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στην Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.
Πάντως στην ανακοίνωση της κυβέρνησης υπάρχει μία αρκούντως «διφορούμενη» αναφορά, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «Το καθεστώς μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι η ακόλουθη: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.
Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Χαιρετίζω την απόφαση του πρωθυπουργού για συνέχιση του διαλόγου


Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι προτάσεις του Ιερώνυμου 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέθεσε τρεις προτάσεις, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.
Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.
Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.
Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του.
Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων.
Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες.
Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας.
Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Διάλογοι- φωτιά μεταξύ των μητροπολιτών

Το «σχίσμα» στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος που προκάλεσε η κίνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να ανακοινώσει από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, επισημοποιήθηκε κατά τη σημερινή (16/11), θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
Ο κ.Ιερώνυμος είχε καταφέρει να ξεπεράσει αβρόχοις ποσί τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την επομένη των ανακοινώσεων, αφού στη λεγόμενη «μικρή σύνοδο» μετέχουν ιεράρχες που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του.
Οι διάλογοι που έγιναν στην αίθουσα της ιεραρχίας σήμερα, όμως, καταδεικνύουν το διχασμό των μητροπολιτών στα βασικά σημεία της συμφωνίας που προτείνουν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
Στην προσπάθεια του να πείσει τους αντιδρώντες μητροπολίτες να συναινέσουν , υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενσωματωθεί στη συνταγματική αναθεώρηση η υποχρέωση της πολιτείας να επιδοτεί εσαεί την εταιρεία αναπτύξεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, το κόστος της μισθοδοσίας κληρικών και υπαλλήλων της εκκλησίας της Ελλάδας.
Παρά την προσπάθεια του Αρχιεπίσκοπου η συζήτηση να περιοριστεί στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, πολλοί μητροπολίτες αντέδρασαν.
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου όμως ουσιαστικά σημαίνει και αμφισβήτηση του κ.Ιερώνυμου, ο οποίος φαίνεται ότι δεν είχε υπολογίσει σωστά την έκταση των αντιδράσεων.

Ενδεικτικό του θερμού κλίματος οι διάλογοι που καταγράφηκαν :

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε
Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω...
Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.
Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι

Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετα από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωανίας Γαβριήλ.

Λίγο πριν την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε : «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.
Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Ναυπάκτου: Η ομοφωνία δείχνει την ενότητα γύρω από το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου δεν παρέλειψε να διαμηνύσει ότι το κείμενο της Ιεραρχίας, το οποίο συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως μια κίνηση να βάλει ένα τέλος στα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί αμφισβήτησης του Μακαριωτάτου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε για το προσύμφωνο της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επισήμανε πως είναι πρόταση -και το υπογράμμισε- ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.
Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης