Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πέρασε ο «πονοκέφαλος» με τις συντάξεις - Ξεκινάει «νέα περιπέτεια» με την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs

Πέρασε ο «πονοκέφαλος» με τις συντάξεις - Ξεκινάει «νέα περιπέτεια» με την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs
Στην επόμενη μέρα, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης, στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης
Στην επόμενη μέρα, που είναι η τροπολογία για την κατάργηση του προνομοθετημένου μέτρου με τις περικοπές στις συντάξεις, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης, στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης.
Το σενάριο βάσης του προϋπολογισμού που προέβλεπε  πλεόνασμα 3,6% το 2019 και θετικά μέτρα μέχρι του ύψους των 900 εκατ. ευρώ χωρίς να θιγούν οι συντάξεις, έπρεπε να περάσει από τις συμπληγάδες του χθεσινού Euro Working Group (EWG), όπως και συνέβη, για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Το EWG άναψε το πράσινο φως στην Αθήνα για τον προϋπολογισμό του 2019 που θα κατατεθεί την επόμενη Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στοχεύοντας σε ανάπτυξη 2,5% την επόμενη χρονιά.       
Μοναδικός προβληματισμός για την ελληνική πλευρά είναι η μετα προγραμματική έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήμερα της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή.
Οι πιθανότητες για κίτρινη κάρτα από τους δανειστές για μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει δραματικά μολονότι προβλέπονται από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Τούτο σε συνδυασμό με την αναφορά ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του ελληνικού κράτους συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς, ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα για την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνονται σε:

 1.Τροπολογία για τις συντάξεις: Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχωρούν από σήμερα στην κατάρτιση της τροπολογίας με την οποία θα καταργείται το προνομοθετημένο μέτρο που προβλέπει την μείωση της προσωπικής διαφοράς σε 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία για την ακύρωση των συντάξεων πρέπει να περιληφθεί σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία. Σε ότι αφορά τον χρόνο κατάθεσης όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εφόσον υπάρξει έγκριση από το έκτακτο  Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου τότε σύμφωνα με ένα σενάριο η τροπολογία μπορεί να κατατεθεί την επομένη στη Βουλή, Τρίτη 20 Νοεμβρίου που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει ως το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 3 του Δεκέμβρη όπου τότε θα κλείσει και τυπικά το θέμα.   
2.  Προϋπολογισμός 2019: Πλώρη για πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο χωρίς τα κονδύλια από την περικοπή των συντάξεων ( 3,2 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη βάση) αλλά με πρόσθετες ανάγκες για παροχές - θετικά μέτρα ύψους 965 εκατ.  ευρώ τον επόμενο χρόνο στη βάση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης, βάζει ο προϋπολογισμός του 2019 που κατατίθεται την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στην Βουλή.
Το πρώτο μεταμνημονιακό  σχέδιο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά αλλά και μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα συμβάλουν στην τόνωση του ΑΕΠ. Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων που είχαν αρχικά αποφασιστεί για κάθε ένα από τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης. Ενδεχομένως για κάποιο από τα αντίμετρα να υπάρχει και αλλαγή στον χρόνο της εφαρμογής του.
Οι παροχές του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ξεκινούσαν από την μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019 (κόστος 263 εκατ. ευρώ), την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, την μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών (για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων (με ρυθμό μείωσης 1% ετησίως από το 2019 έως το 2022) και στον φόρο των μερισμάτων (από 15% σε 10%) και έφθαναν στα κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
3. Έκθεση Μεταμνηνονιακής Εποπτείας: «Κίτρινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε μια σειρά μεταπρογραμματικών  μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν προχωρήσει πλην όμως προβλέπονται από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας θα βγάζει η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση που θα δοθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στην δημοσιότητα.
Ιδιαίτερες αναφορές θα υπάρξουν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, η αποπληρωμή των οποίων συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς, αλλά και για τις  καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση το Ελληνικό.
Η έκθεση είναι ιδιαίτερη σημαντική, αφού όπως είναι ήδη γνωστό θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης