Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Palisade Research: Προ των πυλών η εκ νέου νομισματοποίηση του χρυσού

Palisade Research: Προ των πυλών η εκ νέου νομισματοποίηση του χρυσού
Προ των πυλών η νομισματοποίηση του χρυσού, σύμφωνα με την Palisade Research
Η εκ νέου νομισματοποίηση του χρυσού ενδέχεται να έρθει πολύ νωρίτερα από ότι εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές, αναφέρει σε έρευνά της η Palisade Research.
Αρχικά, όπως αναφέρει σε σημείωμά της η εταιρεία, η νομισματική πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις συνθήκες της σημερινής αγοράς.
Οι ροές κεφαλαίων θα είναι τόσο συνάρτηση των θεμελιωδών αρχών της αγοράς, όσο και των νομισματικών πολιτικών.
Σε ό,τι αφορά στον χρυσό, εκ-νομισματοποιήθηκε επισήμως το 1978 (Jamaica Accord), ωστόσο, πλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η «αόρατη» αντιστροφή της εν λόγω απόφασης.
«Σοβαροί παίκτες στον κόσμο των οικονομικών αποκτούν τεράστια ποσά φυσικού χρυσού. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 148 μετρικούς τόνους φυσικού χρυσού στα αποθεματικά τους.
Ο Φεβρουάριος του 2018 σηματοδότησε μια σημαντική καμπή για το χρυσό, όταν το Ελβετικό Ταμείο Συντάξεων αντάλλαξε τα συνθετικά παράγωγα χρυσού σε φυσικό χρυσό.
Ο νομισματικοποιημένος χρυσός ορίζεται, στους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, ως "φυσικός χρυσός που κρατείται".
Το ελβετικό Ταμείο συμμορφώθηκε με τα νέα τραπεζικά πρότυπα όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς σχετίζεται με τη φερεγγυότητα και τη βιωσιμότητα.
Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες έως τον Ιανουάριο του 2019.
Τα διδάγματα από την τελευταία κρίση, όταν η Lehman Brothers προκάλεσε παγκόσμια χρηματοοικονομική κατάρρευση, ανάγκασαν την επανεξέταση του τρόπου αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων που τηρούνται στον ισολογισμό ενός ιδρύματος», σχολιάζει η Palisade, εξηγώντας τους νέους τραπεζικούς κανόνες.
Ωστόσο, η αγορά χρυσού είναι μεγαλύτερη από όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ξεπερνιέται μόνο από τις αγορές ομολόγων και τις χρηματαγορές.
Ένα σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι ότι ο χρυσός δεν διαπραγματεύεται στις πλατφόρμες μεγάλων τραπεζών.
Περίπου 250 δισεκ. δολάρια χρυσού αλλάζουν χέρια σε καθημερινή βάση, μέσω του London Metals Exchange.
«Η Επιτροπή Βασιλείας διέλυσε το παλαιό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ και έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί πλήρως από όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έως το 2019.
Και αυτό το νέο σύστημα είναι ήδη εγκατεστημένο στον Καναδά, όπως επιβεβαίωσε η κορυφαία οικονομική ρυθμιστική αρχή του Καναδά.
Σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες, ο χρυσός αξιολογούταν ως περιουσιακό στοιχείο της Κατηγορίας 3 (υπάρχουν τώρα μόνο δύο τίτλοι) και είχε 50% αξιολόγηση κινδύνου (RWA).
Αυτό σήμαινε ότι ένα ίδρυμα που κρατούσε αποθεματικά χρυσού στον ισολογισμό του θα μπορούσε να εφαρμόσει μόνο το ήμισυ της αγοραίας αξίας του προς τις απαιτήσεις φερεγγυότητας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ, ο νομισματικοποιημένος χρυσός χαρακτηρίζεται τώρα ως περιουσιακό στοιχείο της Κατηγορίας 1 και αποτιμάται 100%, για τους σκοπούς της τραπεζικής βιωσιμότητας.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι ότι οι μεγάλες τράπεζες πρέπει τώρα να τετραπλασιάσουν τα αποθεματικά τους, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ελάχιστες απαιτήσεις πριν από την τραπεζική κρίση.
Ουσιαστικά, ο νομισματικοποιημένος χρυσός θεωρείται τώρα άνευ κινδύνου.
Αυτή η σημαντική εξέλιξη παραμένει σχετικά άγνωστη προς το παρόν.
Ο Alan Greenspan σχολίασε το 2015 πως πρέπει να αποτιμούμε ότι "μερικές φορές ο χρυσός εμπορεύεται σαν commodity και μερικές φορές σαν νόμισμα"».
Κατά την τελευταία bull αγορά μεταξύ του 2001 και του 2011 (από τα 350 στα 1.900 δολάια ανά ουγγιά), ο χρυσός συμπεριφέρθηκε σαν ένα εμπόρευμα, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, υπογραμμίζεται.
Αλλά η πιο έντονη αλλαγή στην τιμή του χρυσού, ως άμεσο αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής, ήταν η μείωση κατά 70% της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου έναντι του χρυσού, το 1934, σημειώνει η Palisade.
«Μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο επενδυτικό τοπίο είναι οι απίστευτες κεφαλαιακές ροές σε ένα σχετικά νέο χρηματοπιστωτικό μέσο: το ETF. (…)
Τα παράγωγα χρυσού δεν είναι νομισματικοποιημένος χρυσό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον ρόλο που καθορίζεται από το πλαίσιο της Βασιλείας III.
Οι κεντρικές τράπεζες και τα μεγάλα ιδρύματα θα στραφούν ολοένα και περισσότερο στο νομισματικοποιημένο χρυσό τους επόμενους μήνες και χρόνια (όπως έχουμε δει μετά το 2008).
Θα επιδιώξουν να προσθέσουν την ποιότητα που παρέχει μόνο ο νομισματικός χρυσός.
Οι ροές κεφαλαίων σε νομισματικό χρυσό θα αντικατοπτρίζουν την ανάγκη ενός περιουσιακού στοιχείου που είναι ρευστο, δοκιμασμένο και αξιόπιστο.
Η νομισματικοποίησητου χρυσού αποτελεί ζήτημα παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης