Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό γύρισμα για Wall με ώθηση από Apple, στο +0,83% ο Dow - Απώλειες στην Ευρώπη λόγω Brexit, Ιταλίας, -0,9% για FTSE MIB

Θετικό γύρισμα για Wall με ώθηση από Apple, στο +0,83% ο Dow - Απώλειες στην Ευρώπη λόγω Brexit, Ιταλίας, -0,9% για FTSE MIB
Η μετοχή της Apple ανέκαμψε μία ημέρα αφότου εισήλθε σε bear market
(upd) Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα (15/11/2018) οι δείκτες της Wall Street, αντιστρέφοντας το αρχικό αρνητικό κλίμα, καθώς η Apple ανέκαμψε από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

Κέρδη 0,83% για τον Dow Jones στις 25.289 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 1,07% στις 2.730 μονάδες.
Καλύτερη πορεία για τον τεχνολογικό Nasdaq, με άνοδο 1,72% στις 7.259 μονάδες.
Η Apple σημείωσε άνοδο 2,47%, μία ημέρα αφότου εισήλθε σε bear market, αφού κατέγραψε απώλειες 20% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που «άγγιξε» στις αρχές Οκτωβρίου. 


Ώθηση στους δείκτες προσέφερε και ο τραπεζικός κλάδος, με τη μετοχή της JPMorgan να σημειώνει άνοδο 2,54%
Η μετοχή της Cisco σημείωσε άλμα 5,5%, στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.
Αντίθετα, η μετοχή της Walmart υποχώρησε κατά 1,93%, καθώς ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ τα έσοδά της ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων.
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν ορισμένα μεικτά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημαντική αύξηση 0,8% κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ωστόσο η αύξηση οφείλεται κυρίως σε έκτακτους παράγοντες, όπως η ανάκαμψη μετά τους τυφώνες και οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης.
Παράλληλα, αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2018 οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση κατά 0,1%.
Από την άλλη, απροσδόκητη αύξηση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 την εβδομάδα έως την 10η Νοεμβρίου 2018, στις 216.000, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των αιτήσεων στις 212.000 για την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, εν μέσω δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Κίνα έχει δώσει γραπτή απάντηση στις εμπορικές απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, χθεσινό δημοσίευμα του «Reuters» ανέφερε, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ, ότι η Κίνα έστειλε απάντηση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους.

Πιέσεις στις ευρωαγορές, λόγω Brexit και Ιταλίας 

Πιέσεις δέχτηκαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, αν και η αγορά του Λονδίνου κατάφερε να κλείσει οριακά σε θετικό έδαφος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,1% χαμηλότερα, στις 358,45 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έσβησαν τα αρχικά κέρδη και βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Dominic Raab.
Μάλιστα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής σε βάρος της, με την ίδια, ωστόσο, να επιμένει ότι η συμφωνία αποτελεί διαπραγματευτική νίκη.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 7.038,01 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στην κατρακύλα της στερλίνας.


Η βρετανική λίρα καταρρέει έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας πτώση 1,8% στο 1,2772 δολ., καθώς η αβεβαιότητα στη Βρετανία στρέφει τους επενδυτές στα πιο ασφαλή καταφύγια.
Οι βρετανικές τράπεζες υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με την RBS να υποχωρεί κατά 9,6%, τη Lloyds να καταγράφει απώλειες 5% και την Barclays να κλείνει στο -4,1%.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε κατά 0,52% στις 11.353,67 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,70%, στις 5.033,62 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,90% κι έκλεισε στις 18.905,36 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται πιέσεις.


Η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 1,3%, της Mediobanca σημείωσε πτώση 1,1%, της Banco Bpm έκλεισε κατά 1,1% χαμηλότερα, ενώ της Unicredit έκλεισε με απώλειες 0,6%.
Πιέσεις στις ιταλικές μετοχές άσκησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Lega αλλά και επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ιταλίας, Claudio Borgh, ο οποίος δήλωσε ότι «εάν η Lega κερδίσει στις επόμενες εκλογές, η Ιταλία θα βγει από την ευρωζώνη».
Ο ίδιος επιτέθηκε και στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε «πειραγμένους» αριθμούς στην αξιολόγηση του ιταλικού προϋπολογισμού.
«Εάν η ΕΕ έχει το κουράγιο, ας επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία», τόνισε επίσης.
Εξάλλου, η κόντρα Ιταλίας -ΕΕ παραμένει στο επίκεντρο, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, να αναφέρει ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, να μην ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, την ώρα που αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21/11 επί του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που έστειλε η Ρώμη στις Βρυξέλλες, ο οποίος όμως δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις.
Μεγάλες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν και οι μετοχές αυτοκινήτων.
Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 2,4%, της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 1,1%, ενώ της BMW έκλεισε με πτώση 0,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης