Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η Diversa είναι σε «ανησυχητική οικονομική κατάσταση» αλλά διεκδικεί αεροπορική εταιρεία

tags :
Η Diversa είναι σε «ανησυχητική οικονομική κατάσταση» αλλά διεκδικεί αεροπορική εταιρεία
Τα σημαντικά θέματα έμφασης που θέτει ο ορκωτός ελεγκτής στον ισολογισμό και τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την ανακοίνωση της εταιρείας
Τουλάχιστον αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η ανακοίνωση της Diversa στο ΧΑ σύμφωνα με την οποία διερευνά μέσω συμβούλων το ενδεχόμενo εξαγοράς της εταιρείας Cobalt New Age Airlines Group Limited, η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair LTD με έδρα την Κύπρο και η οποία κατά τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο) διέκοψε το αεροπορικό της έργο.
Η ανακοίνωση αν και δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την υπό εξαγορά εταιρεία, δημιουργεί αίσθηση καθώς δεν είναι μόνο ότι η Diversa είναι μικρή εταιρεία, αλλά έχει και αρκετά θέματα.
Πιο αναλυτικά οι πωλήσεις στη χρήση που έληξε 30/6/18 ανήλθαν μόλις στια 156 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 8 χιλ. ευρώ.
Η εισηγμένη έχει καθαρή θέση 152 χιλ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 2,1 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα μόλις 10 χιλ. ευρώ.
Η ίδια η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως η οικονομική κατάστασή της κατά την 30.06.2018 κρίνεται ανησυχητική δεδομένων των εκτεταμένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και απομείωση αποθεμάτων.
Ο ορκωτός ελεγκτής δίνει έμφαση σε μία σειρά θεμάτων:
Στις υποχρεώσεις της Εταιρείας περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα δανειακών υποχρεώσεων, υποχρεώσεων προς πιστωτές, υποχρεώσεων από φόρους τέλη και προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Έχουν σχηματισθεί οι σχετικές προβλέψεις των προσαυξήσεων για την μη απόδοση των υποχρεώσεων αυτών.
Για μέρος των υποχρεώσεων αυτών η Διοίκηση της Εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με συγκεκριμένους πιστωτές για τη μείωση των υποχρεώσεών της προς αυτούς.
Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 2.2 «Αρχή της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας» των οικονομικών καταστάσεων αναφορικά με τα μέτρα που επεξεργάζεται η Διοίκηση ώστε να αντιμετωπίσει τα ζημιογόνα αποτελέσματα και κατ’ επέκταση τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις ταμιακές της ροές, οι οποίες έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στην πληρωμή των υποχρεώσεων της Εταιρείας.
Τα εξεταζόμενα μέτρα εμπεριέχουν ουσιώδη αβεβαιότητα, όσον αφορά την πιθανότητα επιτυχούς υλοποίησής τους - λόγω και του μη ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος -, η οποία μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας.
Περαιτέρω, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι κατά την 30η Ιουνίου 2018 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας υπολείπεται του 50% του μετοχικού της κεφαλαίου, συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 47 του ΚΝ 2190/1920 που απαιτούν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας μέσα σε διάστημα έξι μηνών που θα αποφασίσει τη λύση της Εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου προς κάλυψη της ανωτέρω δυσαναλογίας.
Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την Cobalt η οποία ήταν αεροπορική εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Η πρώτη εμπορική πτήση πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 2016 και η τελευταία στις 17 Οκτωβρίου 2018.
Ήταν η δεύτερη κυπριακή αεροπορική εταιρεία (μετά την Tus Airways ) που δημιουργήθηκε από τη διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών το 2015.
Είχε δρομολόγια προς Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Ισπανία, Ελβετία, Λίβανο, Γερμανία, Δανία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα.
Ο στόλος της με στοιχεία 2016 περιελάμβανε 6 αεροσκάφη.
Θα χρειαστεί επομένως να δαπανήσει κεφάλαια για την εξαγορά;
Με τι κεφάλαια η Diversa θα ξεκινήσει τη λειτουργία ακόμα και αν δε χρειαστεί να δαπανήσει κεφάλαια για την εξαγορά;
Θα φροντίσει πρωτίστως να βελτιώσει τη διάρθρωση του ισολογισμού της ώστε να μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα;
Τέλος σημειώνεται πως από τη χρήση 01/07/2013 – 30/06/2014, η εταιρεία δεν απασχολεί προσωπικό.
Οι λειτουργίες της εταιρείας υποστηρίζονται από το προσωπικό της συνδεδεμένης εταιρείας ACCIS Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, βάσει μεταξύ τους σύμβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης