Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προβληματικό το γ' τρίμηνο του 2018 για την ΔΕΗ λόγω ΟΤΣ και CO2 - Θετικά παραμένουν τα EBITDA, μάχη για τα τιμολόγια

tags :
Προβληματικό το γ' τρίμηνο του 2018 για την ΔΕΗ λόγω ΟΤΣ και CO2 - Θετικά παραμένουν τα EBITDA, μάχη για τα τιμολόγια
Για ζημιές 300 εκατ ευρώ έκανε λόγο ο Κώστας Σκρέκας
Την κακή εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ το τρίτο τρίμηνο του 2018, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφέστατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας χθες (14/11) στη Βουλή κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι επιβαρυμένα λόγω της αύξησης της Οριακής Τιμής του Συστήματος και της ανόδου κατά 30% της τιμής των CO2, καθώς και ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κεντρικό ζητούμενο την άμεση ή έμμεση αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των αποτελεσμάτων της επιχείρησης και να αυξηθούν τα έσοδα της.
Είναι χαρακτηριστικό ο κ. Παναγιωτάκη απαντώντας στον Τομεάρχη της ΝΔ Κώστα Σκρέκα που είπε ότι τα EBITDA της ΔΕΗ το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι μηδενικά, δεν προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση, αλλά επικαλέστηκε το γεγονός πως η επιχείρηση είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και περιορίστηκε να πει ότι τα EBITDA δεν θα μηδενιστούν.

Αναπροσαρμογή τιμολογίων

Στο ίδιο σημείο μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεως των τιμολογίων του ρεύματος, σημειώνοντας ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν χωρίς να επιβαρυνθούν κατά το δυνατόν οι καταναλωτές.
Συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε: «Πράγματι τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν το τρίτο τρίμηνο από τη μεγάλη αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων CΟ2. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, όπως καταλαβαίνετε είμαστε εισηγμένη εταιρεία και πρέπει να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Εκείνο που μπορώ να πω ότι δεν θα μηδενιστεί EBITDA και ότι εργαζόμαστε με την κυβέρνηση, το υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων, χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση».
Νωρίτερα ο κ. Σκρέκας είχε μιλήσει για εκτιμήσεις που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ άσχημα, καθώς το τρίτο τρίμηνο τα EBITDA θα είναι σχεδόν μηδέν και οι ζημιές θα είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.
«Σε επίπεδο έτους και με βάση την αύξηση της τιμής των ρύπων και την επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Με βάση τη διεθνή πρακτική αυτά σημαίνουν ότι η εταιρία είναι μη βιώσιμη».
Ενδιαφέρον έχει εξάλλου το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης, ο οποίος ήταν παρόν στη συζήτηση, απέφυγε να πει οτιδήποτε σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης