Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 μπορεί να «εκτροχιαστεί» από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

tags :
Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 μπορεί να «εκτροχιαστεί» από τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Το σκηνικό για να δημιουργηθούν περισσότερες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνεχίζει να αυξάνεται
Το σκηνικό για να δημιουργηθούν περισσότερες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνεχίζει να αυξάνεται.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Rick Perry είπε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Ο Perry έκανε τα σχόλιά του στη Βαρσοβία, καθώς η διοίκηση Trump προσπαθεί να πείσει τα μέλη της ΕΕ να υπογράψουν συμφωνίες LNG με τους παραγωγούς των ΗΠΑ για να αντισταθμίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η πολωνική κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου PGNiG υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG με την Cheniere Marketing International με έδρα τις ΗΠΑ.
Η Πολωνία είναι ένθερμος υποστηρικτής κατά της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, καθώς εργάζεται για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει περιορίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά το παρελθόν κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών για να ασκήσει την επιρροή της στην περιοχή.
Η Βαρσοβία και η Ουάσιγκτον υπέγραψαν επίσης κοινή δήλωση για τη βελτίωση της συνεργασίας τους για την ενεργειακή ασφάλεια
«Αυτό είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά μια πολιτική υπέρ της Πολωνίας και υπέρ της Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Perry.
«Η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί με τη σειρά της ενεργειακή πολυμορφία.
Αυτός είναι ο λόγος που αντιτιθέμεθα στο σχέδιο Nord Stream 2 το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω την επικίνδυνη ενεργειακή εξάρτηση που έχουν πολλά ευρωπαϊκά έθνη στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.
Η Πολωνία καταναλώνει περίπου 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων το 50%  προέρχεται από το ρωσικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom βάσει μακροπρόθεσμης συμφωνίας που λήγει το 2022.
Ωστόσο, η Πολωνία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συμφωνία εφοδιασμού με φυσικό αέριο, για να αντικαταστήσει τη σύμβαση με νέους όγκους αερίου.
Ο αγωγός Nord Stream 2 αποτελεί επίσης σημείο σύγκρουσης μεταξύ του Trump και της Γερμανίας.
 Σε μια τηλεοπτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες νωρίτερα το 2018, ο Trump δήλωσε ότι είναι «ακατάλληλο» ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα ενάντια στη Ρωσία, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υποστηρίζοντας συμφωνίες φυσικού αερίου με τη Μόσχα.
Ωστόσο, από τότε η Γερμανία ανέφερε ότι ήθελε να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, με σχέδια για την κατασκευή τριών τερματικών σταθμών LNG.
Η Γερμανία παραμένει επίσης σταθερή στην υποστήριξή της για τον αγωγό Nord Stream 2.
Ο αγωγός φυσικού αερίου κόστους  11 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εκτείνεται σε απόσταση 1.222 χλμ., κάτω από την Βαλτική Θάλασσα, από ρωσικά πεδία αερίου στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες χερσαίες διαδρομές στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λευκορωσία.
Θα διπλασιάσει την υπάρχουσα ετήσια παραγωγική ικανότητα του αγωγού Nord Stream ύψους 55 δισ. Κυβικών μέτρων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2019.
Η ρωσική εταιρεία Gazprom είναι ο μοναδικός μέτοχος της Nord Stream 2, αναλαμβάνοντας το 50% του λογαριασμού των 9,5 δισ. Ευρώ (11 δισ. Δολάρια).
Οι δυτικοί εταίροι της Gazprom είναι η αυστριακή OMV μαζί με την Uniper, Wintershall, Shell και Engie.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι οι γεωπολιτικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του αγωγού Nord Stream 2 είναι αβάσιμες και ότι πρόκειται για καθαρά οικονομικό εγχείρημα.
Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση του Trump ότι προσπαθεί να εξαλείψει το μερίδιο αγοράς της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη προς όφελος του πιο δαπανηρού LNG που παράγεται από τις ΗΠΑ.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι ο αγωγός θα προχωρήσει ακόμα και αν έχουν τεθεί σε ισχύ κυρώσεις.
«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις.
Εάν επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το σχέδιο θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως, η εγκατάσταση σωλήνων έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Novak στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο προβλέπει ο αγωγός να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019 .


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης