Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έγιναν «καπνός» 9,2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ μέσα στο 2018 – Έως 66% χαμηλότερα οι τράπεζες

Έγιναν «καπνός» 9,2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ μέσα στο 2018 – Έως 66% χαμηλότερα οι τράπεζες
Οι αποτιμήσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους
Μοιάζει να μην έχει τέλος η πτωτική περιπέτεια στο ΧΑ, αφού η μία αρνητική είδηση διαδέχεται την άλλη και οι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις σε ελληνικές μετοχές.
Αυτή τη φορά το λόγο έδωσε ο οίκος MSCI, με την απόφασή του να αφαιρέσει τις μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς από τον MSCI Greece Standard.
Αιτίες για πωλήσεις έχουν δοθεί πολλές το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ.
Πρόσφατα είχαν υποχωρήσει λόγω έκθεσης fund που έχει πάρει short θέση στις τράπεζες.
Το ΧΑ έχει δεχθεί μέσα στο 2018 πλήγματα και στην αξιοπιστία του με το σκάνδαλο της Folli Follie.
Υπενθυμίζεται πως στην αρχή του έτους η Folli Follie είχε αποτίμηση 1,28 δισ. ευρώ και σήμερα είναι εκτός διαπραγμάτευσης και φυσικά είναι άγνωστη η αξία της εταιρείας, αφού δεν έχουν δημοσιευτεί ισολογισμοί.
Έτσι ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 20,90% από την αρχή του έτους και η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών έχει υποχωρήσει 9,2 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.
Από 54,8 δισ. ευρώ που ήταν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, τώρα είναι στα 45,6 δισ. ευρώ.
Οι τραπεζικές μετοχές και πάλι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες στους επενδυτές, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα κεφάλαια που είχαν τοποθετήσει στις τράπεζες μηδενίστηκαν.
Η Τράπεζα Πειραιώς που έως ένα βαθμό είχε προεξοφλήσει την έξοδό της από τον MSCI καταγράφει απώλειες 66% και προσέγγισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης (14/11) το 1 ευρώ για να κλείσει τελικά λίγο υψηλότερα.
Η Εθνική Τράπεζα από τα 3,19 ευρώ που ήταν στην αρχή του έτους σήμερα είναι στα 1,21 ευρώ έχοντας απώλειες 62%.
Η Eurobank έχει καλύτερη πορεία αφού καταγράφει μικρότερες απώλειες έναντι των δύο παραπάνω τραπεζών και συγκεκριμένα είναι χαμηλότερα κατά 35%.
Η Alpha Bank αν και παρέμεινε στο δείκτη έχει απώλειες 30,5%.
Η Alpha Bank είχε αποτίμηση 2,86 δισ. ευρώ και σήμερα έχει 1,92 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα 2,9 δισ. ευρώ και σήμερα είναι στα 1,1 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,92 δισ. ευρώ και τώρα είναι στα 1,2 δισ. ευρώ και η Πειραιώς από 1,5 δισ. ευρώ είναι στα 455 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια από αποτίμηση 9,18 δισ. ευρώ οι τέσσερις τράπεζες σήμερα έχουν 4,67 δισ. ευρώ ήτοι απώλειες 4,5 δισ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης