Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι κρύβεται πίσω από την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών ενώ η οικονομία ανακάμπτει; - Μνημειώδης η θεσμική ανεπάρκεια Στουρνάρα (TτΕ)

Τι κρύβεται πίσω από την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών ενώ η οικονομία ανακάμπτει; - Μνημειώδης η θεσμική ανεπάρκεια Στουρνάρα (TτΕ)
Θεσμικά η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανύπαρκτη και όταν εμφανίζεται παρουσιάζει ιδέες που μόνο προβληματισμό προκαλούν.
Την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος διατείνεται ότι επεξεργάζεται λύσεις για τις ελληνικές τράπεζες μέσω DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης για τα προβληματικά δάνεια η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει καταρρεύσει στα 4,6 με 4,7 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς έχει χρηματιστηριακή αξία 454 εκατ, η Εθνική έχει υποχωρήσει στα 1,1 δισεκ. η Eurobank στα 1,2 δισεκ. και η Alpha bank 1,92 δισεκ.
Πολλοί που αντιμετωπίζουν επιφανειακά τα δεδομένα θα σπεύσουν να επικαλεστούν την MSCI ότι δηλαδή αφαίρεσε από τον δείκτη MSCI Creece Εθνική, Πειραιώς και Eurobank οπότε οι τράπεζες δέχονται πιέσεις.
Αυτό συνέβη στις 14 Νοεμβρίου, στις 14 Οκτωβρίου ή 14 Ιουλίου ή 14 Μαίου του 2018 δεν υπήρχε η MSCI.
Την ώρα που η οικονομία ανακάμπτει έστω και λογιστικά αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζεται από Commission και ΔΝΤ ότι είναι θετικό το πρόσημο στην οικονομία και η κυβέρνηση – και ορθώς – δεν μπορεί να παρέμβει στις τράπεζες…οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει.
Την ώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει οι μετοχές των τραπεζών καταρρέουν και υπάρχει λογική εξήγηση.
Όμως έχουν σημειωθεί πρωτοφανή γεγονότα.
Το 2015 στην σκοτεινή περίοδο της οικονομίας και των τραπεζών λόγω των αριστερών πειραματισμών οι τραπεζίτες εκείνης της περιόδου κατάφεραν εν μέσω ανοδικής πορείας των προβληματικών δανείων να συγκεντρώσουν 5,5 δισεκ. νέα κεφάλαια ή συνολικά μαζί με τα LME και τα Cocos 13,8 δισεκ. ευρώ.
Το 2015 λόγω της μεγάλης προσπάθειας των τραπεζιτών εκείνης της εποχής και ενώ ήταν καθαρά επιδεινούμενη η εικόνα του τραπεζικού κλάδου βρέθηκαν ιδιωτικά κεφάλαια.
Φθάνοντας στο σήμερα και ενώ η οικονομία έστω και υποτυπωδώς ανακάμπτει σε αντίθεση με το 2015 που ήταν βαθειά η ύφεση και ενώ σήμερα τα NPEs μειώνονται έναντι μεγάλης αύξησης το 2015…οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Με καλύτερους όρους για τις τράπεζες δεν μπορούν να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια και προφανώς δεν είναι αιτία η Ιταλία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος όλο αυτό το διάστημα είχε μια θεσμική υποχρέωση να αποτελεί τον σταθερό θεματοφύλακα της θεσμικής θωράκισης των τραπεζών και μέσω των εποπτικών ελέγχων να εξυγιανθούν.
Όμως οι αγορές αποδοκιμάζουν και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία απέτυχε να διαμορφώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές ώστε να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες.
Όλοι ασχολούνται με τις λύσεις τύπου DTC δηλαδή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Τα σχέδια αυτά είναι σαν να «βάζουμε τα όνειρα μας σε ένα SPV και να ψάχνουμε ιδιώτες να χρηματοδοτήσουν τον αέρα κοπανιστό».
Όλες αυτές οι λύσεις προϋποθέτουν κάτι απλό να εμφανιστούν ιδιώτες επενδυτές και να αγοράσουν σε τιμές που δεν θα προκαλέσουν ζημίες στις τράπεζες.
Ιδιώτες επενδυτές δεν υπάρχουν και ούτε πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα με λογιστικά τρικ.
Δεν μπορεί η ΤτΕ η οποία ήταν απούσα σε όλες τις κρίσεις και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας να μιλούν για σταθερότητα των τραπεζών και οι μετοχές να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Επί θητείας Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ συνέβη το εξής παγκόσμιο φαινόμενο.
Οι τράπεζες να μειώνουν τα NPEs, η οικονομία να ανακάμπτει και οι μετοχές να έχουν καταρρεύσει.
Όλα αυτά είναι απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και ευθύνη για το φιάσκο αυτό έχει η Τράπεζα της Ελλάδος που συνεχίζει να παίζει παιχνίδια.
Θεσμικά η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανύπαρκτη και όταν εμφανίζεται παρουσιάζει ιδέες που μόνο προβληματισμό προκαλούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης