Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παναγιωτάκης στη Βουλή: Ανοικτός διαγωνισμός με σύμβουλο ανεξάρτητο οίκο για το Αμύνταιο - Τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές

Παναγιωτάκης στη Βουλή: Ανοικτός διαγωνισμός με σύμβουλο ανεξάρτητο οίκο για το Αμύνταιο - Τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές
Η επιλογή του επιχειρηματικού εταίρου για την αναβάθμιση του ΑΗΣ θα γίνει μέσω ανοικτού διαγωνισμού, τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνει ανεξάρτητος οίκος
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου «χωράει» στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της επόμενης δεκαετίας, στο οποίο ο λιγνίτης θα έχει μερίδιο 17% όπως προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σε ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με την ανάθεση των έργων (ταινιοδρόμων, αποθετών) για τη λειτουργία της αυλής λιγνίτη στη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ.
«Είχαμε πει ότι είναι χρήσιμες οι μονάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας πως η ΔΕΗ έχει λάβει τέσσερις προτάσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ: από τον Όμιλο Κοπελούζου, τη Μυτιληναίος, την ΤΕΡΝΑ και την Ιντρακάτ.
Όπως αποκάλυψε, η επιλογή του επιχειρηματικού εταίρου για το εν λόγω πρότζεκτ θα γίνει μέσω ανοικτού διαγωνισμού, τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνει ανεξάρτητος οίκος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα προκριθεί η πιο συμφέρουσα λύση.
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει αναδείξει τις επιπτώσεις μέχρι το 2021 για την ασφάλεια τροφοδοσίας από την απόσυρση του Αμυνταίου και της Καρδιάς, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση εκτιμά ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει να λειτουργήσουν οι μονάδες μέχρι την έναρξη της «Πτολεμαΐδα V».
Όσον αφορά την εν εξελίξει αποεπένδυση, σημείωσε πως τα «λιγνιτικά ΑΔΙ» θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την αίσια έκβασή της.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ έκανε αναφορά και στα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, σημειώνοντας πως θα επιβαρυνθούν από την αύξηση της ΟΤΣ και του CO2. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως δεν θα μηδενισθεί το EBITDA, ενώ η επιχείρηση εργάζεται με την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων, χωρίς να επιβαρυνθεί η κατανάλωση.
Επισήμανε πάντως ότι, από τότε που ανέλαβε η παρούσα διοίκηση, δεν έχει γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια, ενώ αντίθετα δόθηκε η έκπτωση συνέπειας 15%, ενώ έχει εφαρμοσθεί ευρεία κοινωνική πολιτική. «Τους μόνους που έχει δυσαρεστήσει είναι τους μετόχους, με τη διανομή μερίσματος. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, είμαστε μία εισηγμένη εταιρεία, πρέπει να έχουμε κέρδη και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.  

Σταθάκης: Δεν έχουμε συζητήσει «Plan B» με τους Θεσμούς σε περίπτωση αποτυχίας της αποεπένδυσης

«Ως κυβέρνηση θεωρούμε κομβικό σημείο την αποεπένδυση για την αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Γ.Σταθάκης. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα καταργηθούν τα ΝΟΜΕ, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαρθρωτικών μέτρων, με τη ΔΕΗ να διατηρεί τις υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ επίσης η χώρα μας θα συμμορφωθεί στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.
Οι δύο μήνες παράτασης είναι συνήθης πρακτική σε τέτοιες διαδικασίες, όπως πρόσθεσε, καθώς είναι δύσκολη η αποτίμηση από τους υποψήφιους επενδυτές. «Δεν έχουμε συζητήσει με τους Θεσμούς Plan Β, στην περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού», τόνισε απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών για το τι μέλλει γενέσθαι στο ενδεχόμενο που η αποεπένδυση δεν στεφθεί με επιτυχία.
Κάνοντας αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε πως η πρόβλεψη για συμμετοχή του λιγνίτη με 17% στην ηλεκτροπαραγωγή σημαίνει πως όποιες μονάδες αποσυρθούν δεν θα αντικατασταθούν. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό σημαίνει πως στο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της επόμενης δεκαετίας «χωράει» και το Αμύνταιο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης