Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο βρετανικό fund Chenavari ο έλεγχος της Aegean Baltic Bank

tags :
Στο βρετανικό fund Chenavari ο έλεγχος της Aegean Baltic Bank
Η Chenavari έχει ήδη αποκτήσει μερίδιο 4,8% στην ABBank μαζί με το Ταμείο Orasis, το οποίο ανήκει στον George Elliott
Στο βρετανικό επενδυτικό ταμείο Chenavari θα μεταβιβαστεί το πλειοψηφικό πακέτο της ελληνικής τράπεζας Aegean Baltic Bank (ABBank).
Η ABBank ειδικεύεται στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, αλλά το επιχειρηματικό σχέδιο της Chenavari Financial Group προβλέπει την επέκταση του χαρτοφυλακίου της σε εταιρικά δάνεια και ακίνητα, έτσι ώστε αυτά τα πεδία να ανέλθουν στο 50% των χορηγήσεων στην Ελλάδα.
Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil) και σηματοδοτεί αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μικρές, καθαρές οντότητες του κλάδου.
Η εξαγορά της ABBank, των οποίων οι οριστικές λεπτομέρειες πρόκειται να οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες, θα πραγματοποιηθεί μέσω της αγοράς μέρους των μετοχών που ελέγχει ο ιδρυτής και ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Αφθονίδης και το σύνολο των μετοχών που κατέχουν οι πλοιοκτήτες Παναγιώτης Τσάκος και Ιωάννης Κούστας, οι οποίοι μεταξύ τους ελέγχουν το 48% της Aegean Baltic.
Η Chenavari έχει ήδη αποκτήσει μερίδιο 4,8% στην ABBank μαζί με το Ταμείο Orasis, το οποίο ανήκει στον George Elliott, ο οποίος είναις γνωστός για τις αγορές μετοχών στην Ελλάδα.
 
Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τον Ιανουάριο του 2018

Τα funds Orasis και Chenavari αποκτούν ποσοστό στην Aegean Baltic Bank με στόχο 10%

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews τα δύο Fund απέκτησαν στρατηγική συμμετοχή στην ναυτιλιακή τράπεζα Aegean Baltic Bank με ποσοστό οριακά χαμηλότερο του 5%
Η Ελλάδα «ωριμάζει» και η τραπεζική αγορά κερδίζει επενδυτές.
Το γνωστό Fund Chenavari με υπό διαχείριση κεφάλαια 5,4 δισ. ευρώ και σε συνεργασία με το Fund Orasis το οποίο να σημειωθεί έχει έντονη παρουσία στην εγχώρια κεφαλαιαγορά από το 2012 και το διαχειρίζεται με επιτυχία ο George Elliot επενδύουν στο ελληνικό banking.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews τα δύο Fund απέκτησαν στρατηγική συμμετοχή στην ναυτιλιακή τράπεζα Aegean Baltic Bank με ποσοστό οριακά χαμηλότερο του 5%.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι το ποσοστό της συμμετοχής των funds θα διπλασιασθεί μέσα στο 2018.
Η συμμετοχή των επενδυτών στην Aegean Baltic Bank θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ελέγχει το φάκελο και το αίτημα των επενδυτών.
Πρόκειται για το πιο σημαντικό deal στο ξεκίνημα της χρονιάς για τον τραπεζικό κλάδο και στέλνει σαφές μήνυμα προς όλους ότι οι συνθήκες στην εγχώρια τραπεζική αλλάζουν προς το θετικότερο
Το Fund Chenavari έχει έδρα το Λονδίνο και κατατάσσεται ανάμεσα στα 50 μεγαλύτερα Fund της Ευρώπης.
Η παρουσία του στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο Fund Orasis του George Elliot, ο οποίος να σημειωθεί παρακολουθεί τις εξελίξεις στην χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το deal ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει τον περασμένο καλοκαίρι.
Οι βασικοί μέτοχοι και συγκεκριμένα οι εφοπλιστές Νίκος Τσάκος και Γιάννη Κούστα έδωσαν την συγκατάθεση τους καθώς διαπίστωσαν ότι η  τράπεζα θα αποκτήσει νέα δυναμική στην αγορά με τη νέα  στρατηγική συμμετοχή.  
Καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είχε και ο διευθύνων σύμβουλος της  τράπεζας Θεόδωρος Αφθονίδης, που συμμετέχει στις  διαπραγματεύσεις.
H Αegean Βaltic Bank είναι μια εξειδικευμένη τράπεζα στα ναυτιλιακά δάνεια και πολύ γρήγορα κέρδισε ένα σοβαρό μερίδιο στην εγχώρια ναυτιλιακή κοινότητα, σε χρηματοδοτήσεις δανείων, κυρίως στα  Βulk Carrier με 31%, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς των ναυτιλιακών  εταιρειών.
To  συνολικό ενεργητικό της τράπεζας ανερχόταν σε 391 εκατ. ευρώ, το 2016.
Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας  ανέρχονται σε 93 εκατ. ευρώ τα δάνεια σε 234 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ το 2016.  
Η διοίκηση της τράπεζας στην ετήσια πρόβλεψη της που διενεργήθηκε το 2016 ανέφερε ότι η απομείωση της αξίας των δανείων και απαιτήσεων Πελατείας διαμορφώθηκε σε 1,6 εκατ  ευρώ, έναντι 0,96 εκατ. ευρώ το 2015.
Στα τέλη  Δεκεμβρίου  του 2016 το συσσωρευμένο υπόλοιπο των προβλέψεων για ζημιές από πιστώσεις διαμορφώθηκε σε 7,41 εκατ. ευρώ  αποτελούμενο αποκλειστικά από ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με την πολιτική της Τράπεζας.
Το συνολικό μικτό υπόλοιπο των δανείων για τα οποία έχει διενεργηθεί πρόβλεψη διαμορφώθηκε σε 28,5 εκατ. ευρώ το 2016  από 28,1 εκατ. ευρώ το  2015.
Το Orasis Fund που διαχειρίζεται ο κ. George Elliott κατέχει συνολικό χαρτοφυλάκιο ύψους 190 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν επενδυθεί σε  εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Πρόκειται για το μοναδικό fund που προσέλκυσε αμερικανικά κεφάλαια στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με το Fund  Cerengheti, αλλά και την Tράπεζα Ebrd απέκτησαν ποσοστό στην εταιρεία ασφαλειών Ευρωπαϊκή Πίστη.                    
Το Chenavari με ιδρυτή τον κ. Loic Fery ειδικεύεται στις τραπεζικές εξαγορές με αποδόσεις, στην διαχείριση δανείων, στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο χρέος και στο real estat
H βασική δραστηριότητα του Chenavari είναι η αναζήτηση αξιών στο ευρωπαϊκό Credit.
Πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά δανείων, ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία, σημειώνοντας αποδόσεις ύψους 30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης