Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έλλειψη σοβαρότητας τα σχέδια Στουρνάρα – ΤτΕ για το DTC… την ώρα που η MSCI υποβαθμίζει 3 ελληνικές τράπεζες, έρχονται εκροές 85 εκατ

Έλλειψη σοβαρότητας τα σχέδια Στουρνάρα – ΤτΕ για το DTC… την ώρα που η MSCI υποβαθμίζει 3 ελληνικές τράπεζες, έρχονται εκροές 85 εκατ
Την ώρα που οι τράπεζες ζητούν εξαίρεση από την μείωση των φορολογικών συντελεστών για να μην υποστούν ζημία λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας η ΤτΕ επεξεργάζεται σχέδια για το DTC ωσάν να είναι hedge funds.
Επικίνδυνα και αβάσιμα σχέδια τα οποία θολώνουν την επενδυτική ορατότητα και προκαλούν σύγχυση στους τραπεζίτες γιατί εκπονούνται εν αγνοία τους επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.
Την ώρα που το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται καθαρές λύσεις και όχι λογιστικές αλχημείες που μάλιστα εκπορεύονται από την εποπτική αρχή… η Morgan Stanley Capital International (MSCI) υποβάθμισε 3 ελληνικές τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Εθνική τράπεζα από τον δείκτη MSCI Greece στον small cap.
H υποβάθμιση αυτή από την MSCI απόρροια της μεγάλης μείωσης των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών αποτελεί ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη που θα προκαλέσει εκροές 83-85 εκατ από τις 3 αυτές τράπεζες.
Οι πιθανές εκροές αναμένεται να διαμορφωθούν στα 48 εκατ. ευρώ για την Eurobank, στα 15 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς και στα 20 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ή συνολικά 83 με 85 εκατ ευρώ. 

Και ενώ η MSCI υποβαθμίζει χρηματιστηριακά τις ελληνικές τράπεζες λόγω απαξιωμένης χρηματιστηριακής αξίας η Τράπεζα της Ελλάδος που εννοείται ότι εκπροσωπεί τον θεσμό της ορθολογικής προσέγγισης και των καθαρών λύσεων αναλώνεται σε διάτρητα σχέδια τα οποία στηρίζονται στον αέρα.
Αντί η Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί καθαρές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, αντί να καθορίσει ένα οδικό χάρτη κεφαλαιακών ενισχύσεων που είναι οι καθαρές λύσεις…επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι τράπεζες έχουν 88 δισεκ. προβληματικά δάνεια τα οποία αντιστοιχούν στο 47,6% των δανείων τους.
Έχουν 27 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος DTA και 15,8 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Από τα 27 δισεκ. τα 15,8 δισεκ. του DTC είναι λογιστικά κεφάλαια τα οποία καθορίζονται με βάση την κερδοφορία.
Όσο επιτυγχάνονται κέρδη αναβαλλόμενος φόρος και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις μειώνονται.
Το DTC έναντι των ιδίων κεφαλαίων είναι το υψηλότερο παγκοσμίως στην Ελλάδα καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 80%.
Η ΤτΕ όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει επεξεργαστεί διάφορα σχέδια για το DTC και τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών NPEs.
Αρχικώς είχαν εξεταστεί τα εξής
1)Τη δυνατότητα εφόσον υπάρχουν ζημίες να μην ενεργοποιείται ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία και η υποχρεωτική αύξηση να καλύπτεται όχι υποχρεωτικά από το δημόσιο αλλά προαιρετικά από ιδιώτες που θα έχουν το πρώτο δικαίωμα
2)Την πώληση του ετήσιου DTC από τις τράπεζες σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Οι λύσεις αυτές είναι λογιστικές και στηρίζονται στην παραδοχή ότι θα εγκριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGCom.
Φαίνεται ότι υπάρχει και 3η λύση να δημιουργηθεί ένα SPV με κεφάλαια 7-8 δισεκ. από DTC και ταυτόχρονα να εισφερθούν και έως 40 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Σαν μια bad bank όπου αφαιρείται κεφάλαιο από τις τράπεζες και δεν είναι σαφές σε ποια τιμή θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια.
Εάν είναι π.χ. στην ονομαστική αξία μείον προβλέψεις αυτό σημαίνει ότι θα εισφερθούν στο 48% με 47% της ονομαστικής αξίας, τιμές ακραίες και εκτός αγοράς και εκτός πραγματικότητας.
Οι λύσεις αυτές όχι μόνο απορρίπτονται από την DGcom αλλά το κυριότερο αποδεικνύουν ότι η ΤτΕ αντί να αποτελεί τον θεματοφύλακα της σοβαρότητας που παραμένει στοχοπροσηλωμένη σε σοβαρές λύσεις…φαίνεται ότι έχει χαθεί ο έλεγχος και σχεδιάζουν ατεκμηρίωτες, αβάσιμες, έωλες και κυρίως προκλητικά ανυπόστατες προτάσεις που δημιουργούν εντυπώσεις.
Δεν μπορεί η ΤτΕ να εμφανίζεται ως μηχανισμός λογιστικών τρικ, δεν μπορεί η ΤτΕ να παρουσιάζεται ως ένας ασόβαρος θεσμός που επιλέγει μεθόδους ασύμβατες με τον θεσμικό της ρόλο.
Η ΤτΕ αντί να καταδικάζει και να απορρίπτει προτάσεις και σχέδια που στηρίζονται σε λογιστικά τρικ θέλει να βάλει σε περιπέτειες τις τράπεζες και ταυτόχρονα να πλήξει και το δημόσιο το οποίο θα κληθεί να πληρώσει τις ζημίες από το capital buffer των 30 δισεκ.
Οι προτάσεις της ΤτΕ για SPV με χρήση DTC ούτε hedge funds δεν θα μπορούσε να εισηγηθεί.

Πως σχολιάζει έμπειρο στέλεχος των NPLs το σχέδιο της ΤτΕ για το DTC

"Το προβληματικό σκέλος του σχεδίου αυτού είναι η τιμή των NPEs που θα αγοράσει το SPV.
Εάν δεν υπάρχει κάποια εγγύηση από το κράτος, αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από οποιονδήποτε επενδυτή.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για την υποαπορρόφηση των NPEs.
Επιπλέον, οι κωδικοί DTC σχετίζονται με το Ελληνικό Δημόσιο και ως εκ τούτου έχουν χαμηλότερη πιστωτική διαβάθμιση και πιστοληπτική ικανότητα.
Από την άλλη πλευρά, εάν τα NPEs μεταβιβάζονταν σε τιμές αγοράς όπως αυτές της Amoeba, θα προέκυπτε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ως εκ τούτου, απορρίπτω αυτήν την ιδέα ως μη εφικτή.
Είναι μόνο χάσιμο πολύτιμου χρόνου"


Η μόνη πρόταση που έχει παρουσιαστεί και θεωρείται η πιο σοβαρή από όλες είναι το ιταλικό μοντέλο με τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με έκδοση τραπεζικών ομολόγων 6-7 δισεκ. που θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο.
Η πρόταση αυτή έχει καταστεί γεγονός στην Ιταλία και έχει δοκιμαστεί ενώ και ο SSM φαίνεται να διάκειται θετικά.
Στο παρελθόν π.χ. το 2014 κορυφαίοι τραπεζίτες όπως ο Μιχάλης Σάλλας είχε εισηγηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για sale and lease back στα στεγαστικά προβληματικά δάνεια και SPV χωρίς DTC ή άλλες τέτοιες προσεγγίσεις που η σημερινή ΤτΕ δεν είχε κάνει αποδεκτά.


Υποσημείωση

Την ώρα που οι τράπεζες ζητούν εξαίρεση από την μείωση των φορολογικών συντελεστών για να μην υποστούν ζημία λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας η ΤτΕ επεξεργάζεται σχέδια για το DTC ωσάν να είναι hedge funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης