Τραπεζικά νέα

Μην ποντάρετε στις εύκολες λύσεις στα NPEs μέσω DTC – Κερδοσκοπικά παιχνίδια έωλων προτάσεων που απορρίπτει η DGCom και αγνοούν οι τραπεζίτες

Μην ποντάρετε στις εύκολες λύσεις στα NPEs μέσω DTC – Κερδοσκοπικά παιχνίδια έωλων προτάσεων που απορρίπτει η DGCom και αγνοούν οι τραπεζίτες
Οι ιδέες αυτές που προωθούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι έωλες, συστημικά διάτρητες και με όρους υλοποίησης ανούσιες γιατί απλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν και δεν θα εγκριθούν από τις αρχές.
(upd4)Η ανάγκη της χρηματιστηριακής αγοράς για εύκολες λύσεις στα τραπεζικά προβλήματα δεν μπορεί να είναι ο βασικός οδηγός για μια σοβαρή και επενδύσιμη αγορά.
Στο παρελθόν με την αποκάλυψη από το bankingnews της πρότασης του ΤΧΣ μέσω της Blackrock για την τιτλοποίηση 20 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων με έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών δανείων που θα φέρουν κρατική εγγύηση πυροδοτήθηκε βραχυπρόθεσμα ανοδική κίνηση στις μετοχές.
Τότε είχαμε σπεύσει να αναφέρουμε ότι αυτό που αποκαλείται ιταλικό μοντέλο θα πρέπει να κριθεί από την αγορά και κυρίως να διαπιστωθεί που τιμολογεί τα προβληματικά ανοίγματα.
Πάντως οι αρχές και ειδικά ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών διάκειται θετικά στο ιταλικό μοντέλο για τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ότι το Ιταλικό μοντέλο θεωρείται λόγω κρατικών εγγυήσεων state aid δηλαδή κρατική βοήθεια οπότε τράπεζες που διαθέτουν cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές υποχρεωτικά θα τα μετατρέψουν σε μετοχές στην ονομαστική αξία.
Η Πειραιώς έχει 2 δισεκ. cocos, μετατρέψιμα ομόλογα.
Από τις αρχές Οκτωβρίου όταν παρουσιάσαμε τα δύο εναλλακτικά σχέδια για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση επίσης είχαμε αναφέρει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGCom διάκειται αρνητικά σε θέματα σχετιζόμενα με το DTC την φορολογική απαίτηση.
Να σημειωθεί ότι ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών ανέρχεται σε 22,5 δισεκ. σε σύνολο 27 δισεκ. κεφαλαίων και το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ανέρχεται σε 16 δισεκ.
Οι δύο προτάσεις που είχαν αναφερθεί ήταν
1)Η δυνατότητα εφόσον υπάρχουν ζημίες να μην ενεργοποιείται ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία και η υποχρεωτική αύξηση να καλύπτεται όχι υποχρεωτικά από το δημόσιο αλλά προαιρετικά από ιδιώτες που θα έχουν το πρώτο δικαίωμα
2)Η πώληση του ετήσιου DTC από τις τράπεζες σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Φθάνοντας στο σήμερα

Μια νέα πρόταση που κυκλοφόρησε στην αγορά είναι οι τράπεζες να εισφέρουν σε ένα SPV το 50% του DTC δηλαδή 8 δισεκ. και μαζί να μεταφέρουν περί τα 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Πρόκειται για μια bad bank ουσιαστικά λύση που έχουν απορρίψει οι δανειστές και έχει απορρίψει και η DGCom.
Οι τράπεζες πως θα μεταφέρουν κεφάλαια – τα 8 δισεκ. DTC είναι κεφάλαιο – όταν οι ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς
Οι ιδέες αυτές που προωθούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι έωλες, συστημικά διάτρητες και με όρους υλοποίησης ανούσιες γιατί απλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν και δεν θα εγκριθούν από τις αρχές.
Όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο οι τράπεζες δηλώνουν άγνοια, οι τραπεζίτες δηλώνουν άγνοια και ορισμένοι αναφέρουν ότι όλα αυτά τα σχέδια είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Δεν μπορεί να δημιουργούνται προσδοκίες με εύκολες λύσεις για τα προβληματικά δάνεια.
Η λύση είναι μια αυξήσεις κεφαλαίου αλλά αυξήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οπότε αναζητώνται άλλες λύσεις οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να στηρίζονται σε παραμέτρους ότι τα NPEs θα αγοραστούν σε τιμή 47% της ονομαστικής αξίας;
Το coverage ratio ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις είναι 53% άρα το υπόλοιπο είναι 47% που δεν καλύπτεται από προβλέψεις.
Τα 40 δισεκ. NPEs με 47% επί της ονομαστικής αξίας αντιστοιχεί σε 18,8 δισεκ. κεφάλαιο.
Όμως δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια αυτών των προτάσεων, δεν είναι ότι θα απορριφθούν από την DGCom, δεν είναι ότι καλλιεργούν προσδοκίες εύκολων λύσεων.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία θεσμική πρωτοβουλία που να μην μετατραπεί σε ευρωπαϊκό σχέδιο.
Π.χ. το θέμα του DTC δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τις Ιταλικές, Πορτογαλικές, Ισπανικές, Κυπριακές κ.α.
Είναι πολλά τα ζητήματα που εγείρονται.
Όλες αυτές οι λύσεις που είναι απλά προτάσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν αποτελούν απόδειξη ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν θέλουν να βάλουν λεφτά στις τράπεζες και αποτελούν απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες…επενδυτικά.

Πρώτη ενημέρωση 18:12 - 13 Νοεμβρίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης