Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Η ζήτηση προς το πετρέλαιο θα υποχωρήσει το 2019 - Πιθανή η δημιουργία παγκόσμιας υπερπροσφοράς

ΟΠΕΚ: Η ζήτηση προς το πετρέλαιο θα υποχωρήσει το 2019 - Πιθανή η δημιουργία παγκόσμιας υπερπροσφοράς
Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ σημειώνει ότι η ζήτηση προς το πετρέλαιο θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για τη ζήτηση προς το πετρέλαιο κατά το ερχόμενο διάστημα προχώρησε ο ΟΠΕΚ, μέσω της μηνιαίας του έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη (13/11), την ίδια στιγμή που η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται περισσότερο απ' ότι αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών εκτιμά ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο του 2018, με τον όγκο να είναι μειωμένος κατά 40 χιλ. βαρέλια σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Παράλληλα, το 2019 η ζήτηση αναμένεται να είναι περιορισμένη κατά 70 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, στα 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τον συνολικό αριθμό ζήτησης να διαμορφώνεται στα 100,08 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σε ότι αφορά την παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, αναμένεται να υπάρξει άνοδος της τάξεως των 2,23 εκατ. βαρελιών ημερησίως, με τον Οργανισμό να αυξάνει τις προηγούμενες εκτιμήσεις κατά 120 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
«Αν και η αγορά πετρελαίου έχει φτάσει πλέον σε ισορροπία, οι προβλέψεις για το 2019 σχετικά με την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ δείχνουν ότι οι όγκοι υπερβαίνουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, οδηγώντας στη διεύρυνση της πλεονάζουσας προσφοράς στην αγορά», σχολιάζει ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία του έκθεση.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι «η πρόσφατη επί τα χείρω αναθεώρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι συναφείς αβεβαιότητες επιβεβαιώνουν την αναδυόμενη πίεση στη ζήτηση πετρελαίου που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες».
Σημειώνεται ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν ξανά στις 6 Δεκεμβρίου, προκειμένου να σχεδιάσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης