Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Οι αγορές πρέπει να προσέξουν, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται - Κίνδυνος για ξαφνική επιδείνωση κλίματος

tags :
ΔΝΤ: Οι αγορές πρέπει να προσέξουν, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται - Κίνδυνος για ξαφνική επιδείνωση κλίματος
Tο ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή το 2018 και το 2019 στο 3,7%, αλλά το outlook της ανάπτυξης για κάποιες μεγάλες οικονομίες έχει επιδεινωθεί
Για ξαφνική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος προειδοποιεί το ΔΝΤ, με αφορμή την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μια σειρά μεγάλων οικονομιών του κόσμου.
«Αν και παραμένουν υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη, οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν αρχίσει τη σύσφιξη» επισημαίνει το Ταμείο στην τελευταία έκθεση για το οικονομικό outlook της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, ένα ισχυρότερο δολάριο και η μεταβλητότητα στη χρηματοοικονομική αγορές θα μπορούν να ασκήσουν πίεση σε κάποιες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
«Μια επιδείνωση αυτών των εξελίξεων ή μια σύσφιξη νομισματικής πολιτικής ταχύτερα από το αναμενόμενο στις προηγμένες οικονομίες, αυξάνει τον κίνδυνο για ξαφνική αντιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στις επενδύσεις, παγκοσμίως» αναφέρεται στην έκθεση.
Tο ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή το 2018 και το 2019 στο 3,7%, αλλά το outlook της ανάπτυξης για κάποιες μεγάλες οικονομίες έχει επιδεινωθεί.
Στις ΗΠΑ, ενώ η πραγματική ανάπτυξη για το 2018 παραμένει αμετάβλητη στο 2,9%, η πρόβλεψη για το 2019 έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω σε 2,5% λόγω των πρόσφατων μέτρων για το εμπόριο.
Αδύναμο είναι και το outlook των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, αντικατοπτρίζοντας τις πτωτικές αναθεωρήσεις για κάποιες μεγάλες αγορές αναδυόμενων οικονομιών λόγω ειδικών παραγόντων για κάθε χώρα, πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες, γεωπολιτικές εντάσεις και υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
«Το πραγματικό ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2019, έναντι 2,9% το 2018.
Η ανάπτυξη θα μετριαστεί επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των εκπλήξεων που συγκράτησαν τη δραστηριότητα στις αρχές του 2018» αναφέρεται στην έκθεση.

Αισιοδοξία για τη Μέση Ανατολή

Παρά την πρόσφατη μείωση των τιμών πετρελαίου, το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο για τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, προειδοποίησε για πολλές αβεβαιότητα στην περιοχή.
«Η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από το 60% σε δύο χρόνια και τα σημερινά επίπεδα είναι αντίστοιχα με εκείνα του 2015» δήλωσε στο CNBC ο Jihad Azour, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι εξαγωγείς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν (δηλ. στη MENAP) θα παρουσιάσουν ορατές βελτιώσεις στην εξωτερική και δημοσιονομική ισορροπία το 2018-2019.
Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση «η οικονομική δραστηριότητα στις χώρες της MENAΡ που εξάγουν πετρέλαιο αναμένεται να ενισχυθεί φέτος αλλά και το επόμενο έτος.
Η πραγματική ανάπτυξη αναμένεται στο 1,4% το 2018 και στο 2% το 2019, έναντι 1,2% το 2017».
Παράλληλα, «η ανάπτυξη μεταξύ των χωρών εισαγωγής πετρελαίου της MENAP αναμένεται να συνεχιστεί με μέτριο ρυθμό το 2018 και να ενισχυθεί ελαφρώς μεσοπρόθεσμα.
Η ανάπτυξη στην περιοχή προβλέπεται να φτάσει στο 4,5% το 2018, από 4,1% το 2017, πριν να μετριαστεί στο 4% το 2019».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης