Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μη επενδύσιμες οι τράπεζες έως το νέο SREP, έρχεται προεκλογική ανάκαμψη – Έξοδος της Πειραιώς από τον MSCI εκροή 15 εκατ

Μη επενδύσιμες οι τράπεζες έως το νέο SREP, έρχεται προεκλογική ανάκαμψη – Έξοδος της Πειραιώς από τον MSCI εκροή 15 εκατ
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα επενδύουν distress funds όχι long επενδυτές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων.
Οι τραπεζικές μετοχές έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις συλλογικές λύσεις όπως το ιταλικό μοντέλο για τα NPEs ή την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα όρια της υψηλής κερδοσκοπίας και να μην είναι επενδύσιμες.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι ξένοι οίκοι έχουν υποβαθμίσει επιθετικά τις τιμές στόχους απόρροια της μείωσης της κερδοφορίας, των ανησυχιών εάν θα επιτευχθούν οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs και λόγω της αύξησης για το κόστος του ρίσκου.
Έτσι λοιπόν αυτό το καθεστώς έως το τέλος του 2018 δεν θα αλλάξει.
Μάλιστα στόχος είναι οι 680 μονάδες για το τέλος του 2018.
Εν τω μεταξύ σήμερα 13 Νοεμβρίου η MSCI θα προβεί στις αναμενόμενες αλλαγές στους βασικούς δείκτες της.
Θα υπάρξει έξοδος της Πειραιώς από τον MSCI standard με εκροή 15 εκατ λόγω χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι να μην βγει η Eurobank.
Τα περί εισόδου του Μυτιληναίου στον δείκτη MSCI τελεί υπό αιρέσεις και ίσως μετατεθεί για την επόμενη αναθεώρηση.
Η ολοκλήρωση των αλλαγών στον MSCI που θα ανακοινωθούν 13 Νοεμβρίου και με ημερομηνία εκτέλεσης 30 Νοεμβρίου έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτό που δεν έχει αποτιμηθεί είναι ότι οι τράπεζες έως την ολοκλήρωση των SREP δηλαδή της διαδικασίας αξιολόγησης των εποπτικών κεφαλαίων έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019 θα παραμείνουν μη επενδύσιμες.
Εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον Μάιο 2019 τότε είναι πιθανό να σημειωθεί κάποιας μορφής ράλι το οποίο εάν υπάρχει αυτοδυναμία στην ΝΔ θα είναι εντονότερο.
Όμως το προεκλογικό ράλι θα ξεθωριάσει γρήγορα εάν δεν ξεκαθαρίσουν οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs.
Το ιταλικό μοντέλο με τιτλοποίηση 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παράλληλη έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα περάσει από τους εποπτικούς μηχανισμούς.
Ο βασικός λόγος που οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι επενδύσιμες είναι η ανησυχία των επενδυτών ότι θα χρειαστούν κεφάλαια για να εξυγιανθούν.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα επενδύουν distress funds όχι long επενδυτές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων.
Καθαρές νέες επενδύσεις long επενδυτών επί της ουσίας δεν καταγράφονται πέραν από κάποιες κερδοσκοπικές κινήσεις βραχυχρόνιου ορίζοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης