Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Επίτροπος της ΕΕ βλέπει σήμερα (12/11) τον Κασουλίδη του Euroasia - "Θρίλερ" για την τριμερή με Σταθάκη και Λακοτρύπη

tags :
Ο Επίτροπος της ΕΕ βλέπει σήμερα (12/11) τον Κασουλίδη του Euroasia -
Οι Κύπριοι κερδίζουν έδαφος στην προώθηση του δικού τους σχεδίου για τις Διασυνδέσεις
Σφήνα στην τριμερή Κανιέτε - Σταθάκη - Λακοτρύπη μπαίνει η σημερινή συνάντηση 12/11 του Επιτρόπου με τον κ. Γιαννάκη Κασουλίδη, τον πρώην Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και νυν πρόεδρο του στρατηγικού συμβουλίου του Euroasia Interconnector, που εκφράζει τα κυπριακά συμφέροντα.
Η συνάντηση αυτή ερμηνεύεται σαν αβαντάζ της προώθησης των κυπριακών θέσεων στο κρίσιμο θέμα των Διασυνδέσεων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και συγκεκριμένα για την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, καθώς οι θέσεις των Κυπρίων συμπίπτουν με αυτές της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Παράλληλα η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Επιτρόπου Κανιέτε με τους υπουργούς ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, κυρίους Σταθάκη και Λακοτρύπη ακόμη δεν έχει ορισθεί, αν και οι αρχικές πληροφορίες την προσδιόριζαν εντός της εβδομάδας που ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 12/11/2018.

Η κυπριακή λύση προωθείται

Oι αυξημένες προσβάσεις της κυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισαν στον πρόεδρο του στρατηγικού συμβουλίου Euroasia Interconnector κ. Γιάννη Κασουλίδη την συνάντησή του με τον αρμόδιο Eπίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Και αυτό ενώ αναμένεται η συνάντηση του Επιτρόπου με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και αντίστοιχα τον Κύπριο υπουργό κ. Γιώργο Λακοτρύπη.
Το γεγονός ότι η κυπριακή λύση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κομισιόν κατέστη προφανές από την αρθρογραφία στο Euroactiv, όπου οι δηλώσεις τόσο του David Merino εκπροσώπου του ACER όσο και αυτού του Euroasia Masis de Parthogh απάντησαν επί της ουσίας στα επιχειρήματα του ΑΔΜΗΕ για την χρηματοδότηση και τις προδιαγραφές της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης με στόχο να προβάλλουν την δική τους πλευρά.
Οι Κύπριοι εμφανίστηκαν παράλληλα με δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο βέβαιοι ότι η δική τους λύση υιοθετείται για την διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, που θα ενταχθεί στο γενικό πλάνο διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες καθώς η διευθέτηση αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου για ένα έργο με τεράστια εθνική και αναπτυξιακή σημασία και για τις δύο πλευρές.
Παράλληλα ο Φιλελεύθερος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Worldenergynews.gr που ανέφερε ότι το θέμα είχε τεθεί στην συνάντηση που έγινε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Αναστασιάδη στα πλαίσια του Ελληνοαραβικού Συνεδρίου στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου.

Τι διακυβεύεται

Για την ελληνική πλευρά το ζήτημα είναι επίμαχο καθώς οι δικές της επιλογές που ήδη υλοποιούνται με την ανάθεση της ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ συναντούν τις κοινοτικές αντιδράσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ, η State Grid of China, που έχει εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ θέλει να έχει λόγο στις τεχνικές προδιαγραφές της διασύνδεσης.
Οι Κινέζοι κατά την τελετή απόκτησης του 29% του ΑΔΜΗΕ είχαν τονίσει το ενδιαφέρον τους για την προοπτική της ευρύτερης διασύνδεσης Ελλάδας με Ισραήλ, θεωρούσαν επίσης ενδιαφέρον ακόμα και ένα έργο διασύνδεσης της Ελλάδας με την Τουρκία.
Η State Grid είναι εταιρία με τεράστια τεχνογνωσία και μεγάλο οικονομικό μέγεθος.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θέλουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εμπλακεί στην εξεύρεση λύσης και το ζήτημα εξετάζεται από τον υφυπουργό κ. Δημήτρη Λιάκο.
Έτσι η τριμερής Κανιέτε – Σταθάκη – Λακοτρύπη βρίσκεται στον αέρα.
Για την ελληνική πλευρά διακυβεύεται η κοινοτική χρηματοδότηση του έργου αν δεν συμφωνήσει με την Κομισιόν καθώς και ο χρόνος ολοκλήρωσης για την έγκαιρη τροφοδοσία της Κρήτης.
Το θέμα όμως έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις καθώς η Νέα Δημοκρατία το έχει αναδείξει διαμέσου τόσο ερώτησης προς την Επιτροπή της ευρωβουλευτού κυρίας Μαρίας Σπυράκη όσο και σε δηλώσεις του αρχηγού της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διάσωση της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου.
 
Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης