Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Παρίσι για τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου ο Τσίπρας- Ομιλία στο Φόρουμ για την Ειρήνη

Στο Παρίσι για τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου ο Τσίπρας- Ομιλία στο Φόρουμ για την Ειρήνη
Στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου που γίνονται στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα, Κυριακή 11/11, ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν πάνω από 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο, προς τιμήν των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος,   E. Macron παρέθεσε το Σάββατο 10/11 δείπνο.
Ήδη, από χθες βρίσκονται στο Παρίσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, ο Ρώσος Πρόεδρος, V. Putin, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, R.T. Erdogan, , ο γγ του ΟΗΕ, Α. Guterres, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, CH. Lagarde, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, κ.α.
Πάντως, τον αρνητισμό του για τις πρωτοβουλίες του Macron έδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνοντας από την Ουάσιγκτον ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει στο Φόρουμ για την Ειρήνη την Κυριακή το απόγευμα, και ενώ οι υπόλοιποι ηγέτες θα είναι στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ για την Ειρήνη.

 Στην Αψίδα του Θριάμβου η τελετή - Το πρόγραμμα

Στην Αψίδα του Θριάμβου θα πραγματοποιηθεί η διεθνής εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής που υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1918 στο περίφημο βαγόνι του τρένου, στο δάσος της Κοπιένης 70 χλμ βόρεια του Παρισιού.
Έτσι, στις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) οι ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα βρεθούν στην τελετή και θα παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση, ενώ  στις 14:00 θα παρακαθήσουν στο επίσημο γεύμα που παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ε. Macron, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδος) θα γίνει η τελετή εγκαινίων του «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη» και ο  Emmanuel Macron, συνοδευόμενος από τους ηγέτες και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, A. Guterres,   θα κηρύξει την έναρξη του Φόρουμ, στο συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Το Φόρουμ, θα είναι τριήμερο και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 13/11 και στο πλαίσιο αυτού, ο Έλληνας πρωθυπουργός , Α. Τσίπρας, σήμερα Κυριακή 11/11, θα πραγματοποιήσει ομιλία 17:45 (18:45 ώρα Ελλάδος).
Η ομιλία του κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα αφορά στα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει ο σημερινός κόσμος από την εμπειρία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σημειώνεται ότι στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να εξελιχθεί το Φόρουμ σε μια ετήσια διεθνή συνάντηση ανάμεσα «σε όλους του παράγοντες διακυβέρνησης», κράτη, διεθνείς οργανώσεις, ΜΚΟ, ιδρύματα, συνδικάτα, πολίτες.
Το Φόρουμ είναι διαρθρωμένο γύρω από πέντε θεματικές: ειρήνη και ασφάλεια, περιβάλλον, ανάπτυξη, οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέες τεχνολογίες, ενώ μια ενότητα στο πλαίσιο του Φόρουμ, αφορά στην κατάθεση βιβλίων στην "Βιβλιοθήκη της Ειρήνης", από αρχηγούς κρατών και κυβέρνησεων, με θέμα την ειρήνη, στην γλώσσα της χώρας τους.
Σε μια σαφή συμβολική κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας θα δωρίσει στη Βιβλιοθήκη την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη (σε αρχαία Ελληνικά και σε Γαλλικά), κάνοντας αναφορά στους λόγους της επιλογής του.
Μάλιστα, οι στιγμές κατάθεσης των βιβλίων από τους αρχηγούς, σύμφωνα με τους διοργανωτές,  θα βιντεοσκοπηθεί με στόχο να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον.


Εκδηλώσεις παγκοσμίως

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γίνονται σήμερα, Κυριακή 11/11, παγκοσμίως.  
Μάλιστα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδία ήταν οι πρώτες χώρες που τίμησαν σήμερα τους 150.000 νεκρούς τους στον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918, ενώ πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο Παρίσι, όπου θα γίνει κύρια τελετή στην Ευρώπη , παρουσία πάνω από 80 ηγετών από όλο τον κόσμο.
Στην Αυστραλία διεξήχθη  σχετική τελετή στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου στην Καμπέρα και στην Αδελαΐδα αεροσκάφος σκόρπισε στον ουρανό χιλιάδες χάρτινες παπαρούνες.  
Για τη θυσία των νεκρών του πολέμου μίλησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Scott Morrison, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έδωσαν το δικό τους σήμερα για το δικό μας αύριο».
Σημειώνεται ότι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό , οι περισσότεροι εκ των οποίων (300.000) είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, ενώ περίπου 62.000 σκοτώθηκαν και ενώ η Αυστραλία τότε είχε 5 εκατ. κατοίκους.
Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου και συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον.
Σημειώνεται ότι πάνω από 100.000 Νεοζηλανδοί, ήτοι περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού της χώρας τότε, υπηρέτησαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και 18.300 έχασαν τη ζωή τους.
Εκδήλωση στη μνήμη των Ινδών που έπεσαν στο μέτωπο έγινε επίσης στο Νέο Δελχί, Συνολικά 1,3 εκατ. Ινδοί στρατιωτικοί είχαν καταταγεί κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και 74.000 σκοτώθηκαν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης