Πολιτική

Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο Τσίπρας – Ραντεβού με τον Scholz για τις συντάξεις

Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο Τσίπρας – Ραντεβού με τον Scholz για τις συντάξεις
Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του στο Συνέδριο του SPD
Στο Βερολίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, ο οποίος το μεσημέρι θα έχει κρίσιμο ραντεβού με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz, με φόντο τις συντάξεις.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, στο Βερολίνο θα συμμετάσχει στις εργασίες συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) της Γερμανίας και της ομιλίας του θα προηγηθούν οι συναντήσεις του με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, Antonio Costa (στις 12:00 ώρα Ελλάδος) , τον Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών Γερμανίας, Olaf Scholz (στις 13:00 ώρα Ελλάδος), και με την Πρόεδρο του SPD, κα Andrea Nahles (14:30 ώρα Ελλάδος).
Μάλιστα, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ  θα γίνει με φόντο το αίτημα της Αθήνας για ακύρωση του νόμου για τις μειώσεις συντάξεων το 2019, αν και στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup  στις 15/11 αναμένεται η τελική λύση.
Στην ομιλία του στο Συνέδριο του SPD (στις 16:00 ώρα Ελλάδος) ο Α. Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  θα στείλει το μήνυμα ότι είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, ενόψει ευρωεκλογών, θα αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου και μάλιστα, με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, θα υπογραμμίσει την ανάγκη να τεθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας, της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, αλλά και πως χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία θα πει ότι είναι ιστορική και αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.
Ακόμη, αναμένεται να τονίσει ότι πάνω σε αυτό το έδαφος μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη να βρουν πεδίο συνεργασίας και θα αναφερθεί στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής (9/11) στο Βερολίνο και συναντήθηκε με την Συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping.
Μετά το πέρας της ομιλίας του στο συνέδριο του SPD, θα μεταβεί  στο Παρίσι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης