Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To ΤΧΣ-Δημόσιο αντί να πουλήσουν μέσω placement τις τραπεζικές μετοχές καλύτερα να υποστούν dilution μέσω ΑΜΚ από ιδιώτες

To ΤΧΣ-Δημόσιο αντί να πουλήσουν μέσω placement τις τραπεζικές μετοχές καλύτερα να υποστούν dilution μέσω ΑΜΚ από ιδιώτες
Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρει ότι ο στόχος είναι να διατεθούν υπό την μορφή placement οι μετοχές που κατέχει το Ταμείο στις ελληνικές τράπεζες.
Στην Εθνική 40,3% κατέχει το ΤΧΣ, στην Πειραιώς 26%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 2,34%.
Σε παρούσες αξίες η αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ στην Alpha bank ανέρχεται στα 220 εκατ ευρώ, στην Εθνική 524 εκατ ευρώ, στην Eurobank 31 εκατ και στην Πειραιώς 133 εκατ ευρώ.
Συνολικά η αξία της περιουσίας του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες είναι 910 εκατ ευρώ όταν επενδύθηκαν συνολικά σε κεφάλαια 38,5 δισεκ. και σε funding gap 16 δισεκ. συνολικά 54 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ λοιπόν έχει υποστεί βιβλική καταστροφή τα 54 δισεκ. που επενδύθηκαν έχουν αξία 910 εκατ ευρώ.
Επειδή το κλίμα δεν θα αλλάξει ή και εάν αλλάξει το μέγιστο που μπορεί να συμβεί είναι να διπλασιαστεί η αξία των 910 εκατ σε 1,8 δισεκ. είναι προτιμότερο το ΤΧΣ να μην προβεί σε placement μετοχών αλλά να υποστεί dilution μέσω αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες που θα καλύψουν ιδιώτες.
Οι τράπεζες συρρικνώνονται, έχουν εξωφρενικά υψηλό αναβαλλόμενο φόρο και μόνο κατ΄ επίφαση λογιστικά είναι κεφαλαιακά επαρκείς.
Χρειάζονται νέα κεφάλαια καθώς το 2019 θα βρίσκονται στο 4ο έτος χωρίς να έχουν αντλήσει νέα κεφάλαια είτε για εξυγίανση είτε για ανάπτυξη.
Η τρέχουσα αξία των μετοχών των τραπεζών αποδεικνύει ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των τραπεζών έχει συνθλιβεί στον ογκόλιθο της απαξίωσης.
Οι τράπεζες παραμένουν απαξιωμένες χρηματιστηριακά γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς και ότι για την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια.
Εάν υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου με διακυβέρνηση ΝΔ από ιδιώτες επενδυτές, το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει και θα υποστεί dilution.
Θα διαθέτει το ΤΧΣ μετοχές σε μια τράπεζα όπου η αξία τους θα είναι μεγαλύτερη από την σημερινή.
Π.χ. το 26% που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς έχει αξία 133 εκατ ευρώ.
Εάν η Πειραιώς μπορούσε σε βάθος χρόνου να υλοποιήσει μια αύξηση κεφαλαίου π.χ. 1,5 δισεκ. και ήταν επιτυχής η κάλυψη της, αγορά θα άρχιζε να ποντάρει στην μετοχή και η αξία της Πειραιώς δεν θα ήταν 512 εκατ αλλά π.χ. 2 δισεκ.
Το ΤΧΣ από 26% θα είχε υποχωρήσει π.χ. στο 6 με 7% η αξία του οποίου θα είναι 140 εκατ δηλαδή μικρότερο ποσοστό με την ίδια ή και οριακά υψηλότερη αξία.
Οπότε τα σχέδια το ΤΧΣ να πουλήσει μέσω placement τις τραπεζικές μετοχές που κατέχει είναι δευτερευούσης σημασίας εμπρός στις αυξήσεις κεφαλαίου που πρέπει να υλοποιηθούν στις τράπεζες σε μέλλοντα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης