Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες ισχυρές πιέσεις για το πετρέλαιο - Πτώση -0,72% για το Brent στα 70,14 δολ.

Νέες ισχυρές πιέσεις για το πετρέλαιο - Πτώση -0,72% για το Brent στα 70,14 δολ.
Το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,76% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,21 δολ. ανά βαρέλι
(upd) Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το πετρέλιαο, ο οποίο υποχώρησε για δέκατη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που έχει να συμβεί για διάστημα σχεδόν τριάντα ετών.
Αιτία της πτώσης η αυξημένη προσφορά και οι προβληματισμοί για την επιβράδυνση της οικονομίας ασκούν πιέσεις στις τιμές.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το Brent υποχώρησε 0,72% στα 70,14 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας απωλέσει ωστόσο σχεδόν το 3% της αξίας του κατά την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ κατέγραψε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αμερικανικό αργό κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,76% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,21 δολ. ανά βαρέλι.


Τόσο το Brent όσο και το WTI έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% από τα υψηλά τεσσάρων ετών στα οποία βρέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.
«Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πλέον και επίσημα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 20% από τα υψηλά του Οκτωβρίου», σχολιάζει ο επενδυτικός αναλυτής της αυστραλιανής Rivkin Securities, William O'Loughlin.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κύρια καθοδική πίεση για τις τιμές ήρθε από την αυξημένη προσφορά, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες επιβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς και από τους προβληματισμούς σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση.
«Καθώς οι εξαγωγές του ΟΠΕΚ εξακολουθούν να αυξάνονται, τα αποθέματας συνεχίζουν την άνοδο, γεγονός που ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Bernstein Energy, προσθέτοντας ότι «η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία παραμένει βασικός καθοδικός κίνδυνος για το πετρέλαιο».
Παράλληλα, οι αναλυτές της Bernstein Energy εκτιμούν ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα διαμορφωθούν στα 1,4 με 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά την τρέχουσα περίοδο, έναντι σχεδόν 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως στα μέσα του 2018.


Αύξηση στης πλατφόρμες εξόρυξης στις ΗΠΑ

Μεγάλη αύξηση -τη μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2018- κατέγραψαν οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (9/11/2018) η Baker Hughes.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά δώδεκα την τρέχουσα εβδομάδα, στις 886.
Οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά δύο, στις 195.
Ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών αυξήθηκε έτσι κατά 14, στις 1.081.

Goldman Sachs: Θα υπάρξει έλλειψη πετρελαίου παγκόσμιως στη δεκατία του 2020

Έλλειψη πετρελαίου αναμένεται να σημειωθεί τη δεκαετία του 2020, καθώς οι εταιρείες δεν μπορούν να επενδύσουν πλήρως στη μελλοντική παραγωγή, όπως εκτιμά η Goldman Sachs.
«Τη δεκαετία του 2020 αναμένεται να έχουμε φυσική έλλειψη πετρελαίου, διότι κανείς δεν μπορεί να επενδύσει πλήρως στη μελλοντική παραγωγή πετρελαίου» δήλωσε στο CNBC ο Michele Della Vigna υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές του πετρελαίου θα ενισχυθούν καθώς οι μεγάλες εταιρείες θα κάνουν τη μετάβαση στην παραγωγή φυσικού αερίου.
«Η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περάσει από υψηλότερες, όχι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου» τόνισε.
Τέλος, επεσήμανε ότι οι μεγάλες εταιρείες με κεφάλαια για επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου θα είναι σε θέση να επωφεληθούν περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης