Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Στο 1% η ανάπτυξη της Ιταλίας το 2019, στο 0,9% το 2020 - Προτεραιότητα σε μείωση ελλείμματος και χρέους

ΔΝΤ: Στο 1% η ανάπτυξη της Ιταλίας το 2019, στο 0,9% το 2020 - Προτεραιότητα σε μείωση ελλείμματος και χρέους
To ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Ακόμα πιο χαμηλά -σε σχέση με την Κομισιόν- κατεβάζει το ΔΝΤ τον πήχη για την ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ιταλία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1% το 2019 και 0,9% το 2020.
«Χώρες με σημαντικά ευάλωτα σημεία -όπως η Ιταλία- πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους» τονίζει το ΔΝΤ και επισημαίνει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Ιταλία δεν θα πετύχει οικονομική ανάπτυξη μέσω των δημοσιονομικών μέτρων.
Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» αναφέρεται στην έκθεση.
Επίσης, το ΔΝΤ τονίζει ότι η Ιταλία πρέπει να επιδείξει προθυμία να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα, ενώ προειδοποιεί ότι «η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της Ιταλίας διότι η αντίδραση της αγοράς δεν θα είναι θετική».
«Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταγράψει άλμα σε υψηλά 4 ετών, αρχικά λόγω των δυσκολιών στον σχηματισμό κυβέρνησης και πλέον λόγω της αβεβαιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική.
Μέχρι στιγμής, η μετάδοση της κρίσης σε άλλες αγορές είναι περιορισμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται λόγω της αβεβαιότητας να υπάρξει μετάδοση μελλοντικά, ειδικά για τις χώρες με αδύναμα μακροοικονομικά θεμελιώδη», τονίζει το ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση στην αντιπαράθεση της με την Κομισιόν επί του προϋπολογισμού για το 2019, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις κάνει λόγο για έλλειμμα 2,9% το 2019 και εκτόξευση άνω του 3% στο 3,1% το 2020.
Όσον αφορά το ΑΕΠ, η Κομισιόν προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη έναντι των εκτιμήσεων της ιταλικής κυβέρνησης. 
Ειδικότερα, για το 2018 η ΕΕ προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 1,1%, από 1,2% που προβλέπει η Ρώμη.
Για το 2019 αναμένεται ανάπτυξη 1,2% από 1,5% που αναμένει η ιταλική κυβέρνηση και για το 2020 κατά 1,3% από 1,6% που είναι η πρόβλεψη της Ρώμης.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 131%, λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης και των καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης