Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT : Προσοχή σε προστατευτισμό, αναδυόμενες και volatility στις αγορές

EKT : Προσοχή σε προστατευτισμό, αναδυόμενες και volatility στις αγορές
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται σε ευρεία βάση
Την προσοχή για τους κινδύνους που απορρέουν από τον προστατευτισμό στο εμπόριο, την αναταραχή στις αναδυόμενες οικονομίες και το volatility στις αγορές, εφιστά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί, λόγω των περιορισμών στο εμπόριο.




Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται σε ευρεία βάση, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι κάπως πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι τα επόμενα τρίμηνα θα αναπτυχθεί η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θα συνεχιστεί η βελτίωση της αγοράς εργασίας.


«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν ως ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές.
Παράλληλα, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον προστατευτισμό, τις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών παραμένουν σημαντικοί.
Ωστόσο, η δυναμική της οικονομίας συνεχίζει να υποστηρίζει την πεποίθηση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο  θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί ακόμα και μετά τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE)», εξηγεί η ΕΚΤ.
Παρόλα αυτά σημειώνει ότι απαιτείται σημαντική ώθηση της νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της περαιτέρω αύξησης των εγχώριων πιέσεων των τιμών και των γενικών εξελίξεων στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.
Η στήριξη αυτή θα εξακολουθήσει να παρέχεται μέσω του QE έως το τέλος του έτους, από το σημαντικό απόθεμα των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και τις συναφείς επανεπενδύσεις και από την ενισχυμένη καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Εν πάση περιπτώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, ανάλογα με την περίπτωση, για να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιδιώκει με σταθερό τρόπο, τονίζει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης