Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εγγυήσεις και στήριξη από την ΕΕ ζητά το Ιράν, ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων

Εγγυήσεις και στήριξη από την ΕΕ ζητά το Ιράν, ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων
Το Ιράν στρέφεται στη βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα έχουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Ευρωπαϊκές εγγυήσεις υποστήριξης ζήτησε σήμερα (3/11/2018) η Τεχεράνη ενόψει του νέου γύρου αμερικανικών κυρώσεων στις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν από τη Δευτέρα (5/11), που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον στόχο έχουν να περιορίσουν τις πυρηνικές, πυραυλικές και άλλες περιφερειακές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος.  
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής ΕΕ, Federica Mogherini και τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif εστίασε στα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση των κυρώσεων των ΗΠΑ.
«Η Mogherini και οι Ευρωπαίοι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της δέσμευσης των υπουργών Οικονομικών για τον οικονομικό μηχανισμό της Ευρώπης, προκειμένου να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία του Ιράν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι ο νέος μηχανισμός της ΕΕ για τη διευκόλυνση των πληρωμών σχετικά με τις εξαγωγές του Ιράν δεν αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του 2019.
Η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, εξέφρασαν σε κοινή τους δήλωση την Παρασκευή (2/11) τη λύπη τους για την απόφαση του Αμερικανικού προέδρου Donald Trump να επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν.
«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους ευρωπαίους οικονομικούς παράγοντες που έχουν νόμιμες εμπορικές ανταλλαγές με το Ιράν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφεραν στη δήλωσή τους η Mogherini και οι υπουργοί Εξωτερικών και υπουργών Οικονομικών των τριών χωρών.
Οι τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι συνυπογράφοντες, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, σε μια διεθνή συμφωνία του 2015 με το Ιράν, βάσει της οποία αναστέλλονταν οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος της.
Με την επιβολή κυρώσεων, ο Trump επιδιώκει να ωθήσει το Ιράν σε αυστηρότερους περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και να σταματήσει την ανάπτυξη των πυραύλων.
Ο Trump κατήγγειλε την πυρηνική συμφωνία, που υπογράφηκε πριν αναλάβει το προεδρικό αξίωμα, ως προβληματική υπέρ του Ιράν και απέσυρε την Ουάσινγκτον από το σύμφωνο τον Μάιο του 2018.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης