Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Ετοιμάζει νέο LTROs για τις ευρωπαικές τράπεζες; - Λόγοι ανησυχίας αξίας 722 δισ

tags :
ΕΚΤ: Ετοιμάζει νέο LTROs για τις ευρωπαικές τράπεζες; - Λόγοι ανησυχίας αξίας 722 δισ
Ο συνδυασμός χαλαρότερης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ιταλικής κρίσης και Brexit ανησυχεί την ΕΚΤ
Την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες πανηγυρίζουν γιατί είχαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), δημοσίευμα του ΜNI Financial News αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν είναι και τόσο σίγουρη για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα φθηνού δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, το οποίο φέρει τον τίτλο TLTROs (Target Longer-Term Refinancing Operations).
Παρά το γεγονός ότι πηγές της ΕΚΤ υποστήριξαν στο Reuters ότι δεν πρόκειται να ληφθεί μία τέτοια απόφαση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2018, τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι αρκετά.
Ταυτόχρονα μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει τους φόβους ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές.
Ως γνωστόν το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τη φθηνή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, με ορίζοντα αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν έως και τέσσερα χρόνια.
Το πρώτο πρόγραμμα αυτού του είδους έγινε τον Ιούνιο του 2014 και το δεύτερο τον Μάρτιο του 2016.
Ένα ακόμη πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έγκειται στο γεγονός ότι δάνεια ύψους 722 δισ. ευρώ που έχουν λάβει από την ΕΚΤ «ωριμάζουν» το 2020 και όπως αναφέρει το Bloomberg αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης έχουν εκφράσει στη διοίκηση της ΕΚΤ την ανησυχία τους ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή τους.
Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών –οι οποίες, πάντως, εμφάνισαν ιδιαίτερα θετική πορεία στα stress tests- καθίσταται σαφές ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μάλλον ανησυχούν.
Επιπρόσθετους κινδύνους προκαλεί και η σαφής χαλάρωση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης αλλά και το γεγονός ότι η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) αρκετών τραπεζών γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Πρόβλημα στη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω αγορών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να ετοιμάζει νέο πρόγραμμα TLTROs (targeted longer-term refinancing operations) για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το MNI Financial News.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, αξιωματούχοι της Τράπεζας αρνήθηκαν ότι θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
«Ίσως να μη χρεάζεται», σχολίασαν. 
Το εν λόγω πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για περιόδους έως και τεσσάρων ετών.
Προσφέρει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με ευνοϊκές συνθήκες για τις τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα και να τονώσει τις τραπεζικές πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.
Το πρώτο πρόγραμμα εφαρμόστηκε από τον Ιούνιο του 2014, με το δεύτερο να ακολουθεί τον Μάρτιο του 2016.
Ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείστηκαν 233 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο δεύτερο μέρος του προγράμματος για τη διοχέτευση εξαιρετικά φθηνού χρήματος προς δανεισμό στην αγορά της ευρωζώνης.
Αν και το σύνολο των κεφαλαίων που δάνεισε σε τράπεζες της ευρωζώνης η ΕΚΤ μέσω του TLTRO II διαμορφώθηκε σε 740 δισ. ευρώ, περισσότερο από το ήμισυ της αξίας αυτής συνίσταται από αναχρηματοδοτήσεις του πρώτου προγράμματος TLTRO.
Βέβαια, τα 722 δισ. ευρώ εξ αυτών ωριμάζουν το 2020, επισημαίνεται.
Στον απόηχο της είδησης, στις 20:15, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,13 υπέρ του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Τα διαγράμματα:








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης