Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Γιατί συνεχίζουν να φεύγουν οι επιχειρήσεις

Κων. Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Γιατί συνεχίζουν να φεύγουν οι επιχειρήσεις
Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα
Πριν από λίγες ημέρες, μια ιστορική ελληνική βιομηχανική εταιρία προστέθηκε στη λίστα των μεγάλων επιχειρήσεων, που αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για να υλοποιήσουν τα σχέδια ανάπτυξής τους.
Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιδιώκει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της, η συνεχιζόμενη τάση μετανάστευσης των επιχειρήσεων, οφείλει αν μη τι άλλο να μας προβληματίσει.
Είναι γεγονός ότι, παρά τη δημοσιονομική εξισορρόπηση που επιτεύχθηκε, παρά την υλοποίηση ορισμένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τον περιορισμό της αβεβαιότητας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει αρνητικό, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό, οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανάπτυξης, έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες εξακολουθούν να δημιουργούν ανυπέρβλητα, πολλές φορές, εμπόδια στην επιχειρηματική ανάπτυξη.
Το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα είναι η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να αδυνατεί ακόμη να παρέχει επαρκείς πιστώσεις και την άντληση κεφαλαίων από το ελληνικό χρηματιστήριο να γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Ακόμη κι αν οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώξουν να δανειστούν από ξένες τράπεζες, το ύψος των επιτοκίων είναι συνήθως απαγορευτικό.
Σε αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και ένα εξαιρετικά περίπλοκο και ασταθές φορολογικό σύστημα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μεταφορά έδρας και η είσοδος σε διεθνή χρηματιστήρια αποτελεί πράγματι τη μόνη διέξοδο για εταιρίες οι οποίες θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια και να αντλήσουν δανεισμό με ανταγωνιστικό κόστος, περιορίζοντας ταυτόχρονα το κόστος τους.
Όλα αυτά δείχνουν ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια προκειμένου να διαμορφωθούν στην Ελλάδα όροι ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και παράλληλα να καταστεί η χώρα ελκυστική για ξένες επενδύσεις.  
Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, με δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Επιπλέον, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, για την αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τις επενδύσεις, για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, για την αναβάθμιση της Παιδείας και την ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας, είναι απαραίτητη, με σκοπό να βελτιωθεί το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να δοθεί και εκτός συνόρων ένα θετικό μήνυμα, το οποίο θα επιταχύνει την επιστροφή της Ελλάδας, των τραπεζών και των επιχειρήσεών της στις διεθνείς αγορές.

Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης