Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του ΧΑ - Μετά τη Folli Follie, οι business με κινέζους και οι εξαγορές φέρνουν πωλήσεις

tags :
Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του ΧΑ - Μετά τη Folli Follie, οι business με κινέζους και οι εξαγορές φέρνουν πωλήσεις
Ισχυρές πιέσεις έχουν ασκηθεί στη μετοχή της Motor Oil με αποτέλεσμα να χάσει σε τρεις συνεδριάσεις 20%
Σε ένα νέο κλοιό έλλειψης αξιοπιστίας φαίνεται πως βαδίζει στις τελευταίες συνεδριάσεις  το ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα μαζικές πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές, αλλά και προσεκτικές μειώσεις θέσεων στις υπόλοιπες.  
Αρχικά είχαμε το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie, με την κινεζική θυγατρική να θεωρείται κορυφαία επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου και να αποδεικνύεται πως δεν υπήρχαν οι πωλήσεις που εμφανίζονταν στις λογιστικές καταστάσεις.
Το οποίο συγκεκριμένο σκάνδαλο εξακολουθεί να επηρεάζει, αφού από τη μία έχουν χαθεί και εγκλωβιστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη ό,τι ακούγεται πλέον για την αγορά, οι επενδυτές το βλέπουν επιφυλακτικά.
Για παράδειγμα είδαμε την αντίδραση της επενδυτικής κοινότητας στην εξαγορά της Motor Oil με τη μετοχή να βυθίζεται από ένα deal 33 εκατ. ευρώ.
Ο τίτλος σε τρεις συνεδριάσεις έχασε σχεδόν 20% με την η αγορά να δείχνει πως αιφνιδιάστηκε από την κίνηση της διοίκησης, ενώ προφανώς, αυτό δείχνει το ταμπλό, δεν επικροτεί την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού.  
Την ίδια ώρα βγαίνει στο προσκήνιο η επιχείρηση που πουλούσε ακίνητα μέσω πιστωτικών καρτών σε Κινέζους εκμεταλλευόμενη μία έλλειψη στο νόμο της Κίνας για τον έλεγχο κεφαλαίων.
Πάλι δηλαδή εμπλέκονται Κινέζοι και σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας είχε ηγετική θέση στο διοικητικό συμβούλιο και στην ιστορία της Jumbo, μίας εταιρείας, η οποία εισάγει και πουλάει κινέζικα προϊόντα.
Η διοίκηση της Jumbo διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε εμπλοκή, αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ρευστοποιώντας θέσεις που έχουν στην εισηγμένη.
Το κακό αυτό κλίμα που έχει διαμορφωθεί επηρέασε και τις όποιες θετικές ειδήσεις που υπήρχαν στις τράπεζες (εξετάζεται λύση με τιτλοποιήσεις ΝPLs 20 δισ. ευρώ και κρατικές εγγυήσεις ), με αποτέλεσμα να δούμε μία σημαντική υποχώρηση για την πλειονότητα των τίτλων, αν και στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε παρατηρηθεί «πάτημα» σε καλές στηρίξεις και καλή αντίδραση από συγκεκριμένες μετοχές.
Όπως σημειώνουν τεχνικοί αναλυτές, ο γενικός δείκτης κοιτούσε τις 650 μονάδες και τώρα κοιτάει εκ νέου τα χαμηλά έτους, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα πολλών μετοχών που βρίσκονται σε κρίσιμες στηρίξεις.
Στελέχη της αγοράς παραμένουν ανήσυχοι γιατί όπως σημειώνουν υπάρχει ένας συνδυασμός αρνητικών μακροοικονομικών στο εξωτερικό, ενώ και στο εσωτερικό η εικόνα δεν είναι καλή και αναφέρονται στο προεκλογικό κλίμα, στην απουσία μεταρρυθμίσεων, στις σχέσεις με Αλβανία, Τουρκία κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης