Πόσο υγιείς είναι οι ιταλικές τράπεζες; - Eκτιμήσεις ING, UBS, DBRS για τα stress tests (2/11)

Πόσο υγιείς είναι οι ιταλικές τράπεζες; - Eκτιμήσεις ING, UBS, DBRS για τα stress tests (2/11)
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν επιβαρυνθεί από τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, ενόψει και της ανακοίνωσης την Παρασκευή (2/11/2018) των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει υποχωρήσει κατά 23% τους τελευταίους 12 μήνες, ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας έχει υποχωρήσει κατά 22% από τις αρχές του 2018 και κατά 34% από το ανώτατο σημείο της 24ης Απριλίου.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν μεγάλη συμμετοχή στα ιταλικά κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα η άνοδος των αποδόσεων -λόγων των ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης- να τους έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.
Ενόψει των αποτελεσμάτων της Παρασκευής, ο Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην ING, επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οι ιταλικές τράπεζες να δεχθούν διπλό χτύπημα.
«Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις λόγω των απωλειών όσον αφορά τις συμμετοχές τους στα ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Εάν προστεθούν και τα ενδεχόμενα θέματα που προκύψουν από τα stress tests, οι τράπεζες θα δέχονται πιέσεις από δύο πλευρές» εξήγησε ο ίδιος.
«Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας θα τεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με μεγάλο βάρος των NPLs» επισημαίνει στο CNBC ο Fabio Trussardi τραπεζικός αναλυτής της UBS Global Wealth Management.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ο δείκτης των NPLs στην Ιταλία το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν στο 9,7%, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS επεσήμανε σε πρόσφατη ανάλυση του ότι τα stress tests θα μπορούσαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την πρόβλεψη σχετικά με την επίδοση των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο.
«Αν και η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης έχει ενισχυθεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει νέες κρίσεις, οι χώρες ενδέχεται να παρουσιάζουν αποδόσεις πιο υψηλές σε σχέση με εκείνες που περιλαμβάνονταν στα σενάρια του 2018» επισημαίνουν οι αναλυτές της DBRS.
«Για παράδειγμα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, αν και επωφελείται από το QE, έχει αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης μεσοσταθμικά μετά τον Μάιο του 2018.
Αυτό συγκρίνεται με το μέγιστο σοκ των 120 μονάδων βάσης που περιγράφεται στο σενάριο για τα stress test του 2018» σημειώνει η DBRS.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS