Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως οι επιτήδειοι ανακάλυψαν το "παράθυρο" με τα POS στην Κίνα; - Ελληνικές τράπεζες και κινεζικές αρχές παγώνουν όλες τις συναλλαγές

Πως οι επιτήδειοι ανακάλυψαν το
Το μεγάλο κόλπο αποκαλύφθηκε όταν κάποιοι ανακάλυψαν ένα παράθυρο του νόμου που αφορά τα capital controls.
Το μεγάλο κόλπο που επέτρεψε σε ορισμένους επιτήδειους να ανακαλύψουν παράθυρα νόμων και κανονισμών ώστε να κάνουν χρυσές δουλειά από την Κίνα μέσω των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζει το bankingnews.
Να σημειωθεί ότι η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί του θέματος και αρμόδιος εισαγγελέας θα πραγματοποιήσει έρευνα στις εμπλεκόμενες τράπεζες, στον επιχειρηματία Παπαευαγγέλου κ.α. 
Η υπόθεση αφορά τουλάχιστον 265 συναλλαγές ύψους 40 εκατ στην Εθνική αλλά και ευρύτερα τον τραπεζικό κλάδο.
Το μεγάλο κόλπο αποκαλύφθηκε όταν κάποιοι ανακάλυψαν ένα παράθυρο του νόμου που αφορά τα capital controls.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα με την επιβολή των capital controls όσοι κατείχαν π.χ. κάρτες και χρησιμοποιούσαν POS ξένης τράπεζας, η συναλλαγή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς σε κεντρικό επίπεδο οι ελληνικές κάρτες απορρίπτονταν από τα POS των διεθνών τραπεζών.
Τα POS είναι τερματικά που αποτρέπουν συναλλαγές με κάρτες τραπεζών.  
Οι πιστωτικές κάρτες των ελληνικών τραπεζών απορρίπτονταν οπότε καμία συναλλαγή σε POS αλλοδαπής δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Όταν η Κίνα επέβαλλε capital controls η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα δεν μερίμνησε ώστε να μπλοκάρει τις κάρτες των κινέζων ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούν POS ξένων τραπεζών.
Έτσι λοιπόν όταν ο Παπαευαγγέλου ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo διέγνωσε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας – προφανώς και δεν θα είναι ο μόνος που το ανακάλυψε – ζήτησε π.χ. από την Εθνική να πάρει 8 POS τα οποία χρησιμοποιούσε στην Κίνα....
Οι κινέζοι χρησιμοποιούσαν τις κάρτες τους στα POS της Εθνικής και οι συναλλαγές εκτελούνταν κανονικά γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε καλύψει αυτό το παράθυρο.
Οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα έχουν παγώσει όλες τις συναλλαγές όχι μόνο του Παπαευαγγέλου αλλά και όσων κάνουν συναλλαγές τέτοιου τύπου στην Κίνα.
Μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να συνεργάζονται με τις κινεζικές εποπτικές αρχές ώστε να λάβουν μέτρα.

Τι συμβαίνει στην Εθνική τράπεζα;

Σε συναινετικό διαζύγιο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας και η Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής με στόχο το επόμενο διάστημα να αποχωρήσει από την Εθνική με αξιόλογη αποζημίωση.
Ταυτόχρονα με συναινετικό διαζύγιο θα αποχωρήσει και ο Διευθυντής καρτών της Εθνικής Γιώργος Χατζηανδρέου....
Ορισμένοι επιχείρησαν να εμπλέξουν και τον Γιώργο Καλορίτη Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου αλλά όπως φαίνεται επειδή…βρέθηκε κοντά στο να αποκαλύψει το θέμα…θεωρείται μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Επίσης οι αναφορές ότι θα υπάρχουν συνέπειες και στον Νίκο Χριστοδούλου Γενικό Διευθυντή Λειτουργικής Στήριξης δεν είναι σαφές εάν είναι αληθείς.

Η Πειραιώς δεν εμπλέκεται στην υπόθεση Παπαευαγγέλου

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς δεν φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Παπαευαγγέλου και μάλιστα για να διασφαλίσει ότι δεν έγινε καμία συναλλαγή πραγματοποίησε εσωτερικό έλεγχο από τον οποίο δεν προέκυψε καμία πράξη ή συναλλαγή που δεν ήταν στο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας της τράπεζας και των εποπτικών αρχών.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Πειραιώς έχει απορρίψει ανάλογες συναλλαγές.

Υποσημείωση

Θέσαμε ένα ερώτημα στις τράπεζες εάν σήμερα ερχόταν κάποιος να σας ζητήσει POS για να πάει στην Κίνα θα του το χορηγούσατε;
Η απάντηση είναι όχι...
Το όχι καταδεικνύει την λάθος στρατηγική των τραπεζών με τα POS και την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης