Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπορούν να αποτελέσουν turnaround story οι εταιρείες αλουμινίου – Τι έδειξε το εξάμηνο, κίνδυνοι και ευκαιρίες

Μπορούν να αποτελέσουν turnaround story οι εταιρείες αλουμινίου – Τι έδειξε το εξάμηνο, κίνδυνοι και ευκαιρίες
Χαμηλότερη η μόχλευση της Βιοκαρπέτ έναντι της Αλουμυλ – Απαραίτητη η βελτίωση των ταμειακών ροών
Το σενάριο της επιστροφής στην κερδοφορία θα μπορούσαν να παίξουν οι εταιρείες του κλάδου προφίλ αλουμινίου καθώς στο πρώτο εξάμηνο υπήρξε σημαντική αύξηση πωλήσεων, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης.
Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας αναμένεται να ευνοήσει τις εταιρείες καθώς δημιουργούνται νέες ξενοδοχειακές μονάδες, γίνονται σημαντικές επενδύσεις στις υπάρχουσες και υπάρχει και το πρόγραμμα «εξοικονομώ».
Τα αποτελέσματα της Αλουμύλ εξέπληξαν θετικά κυρίως στο κομμάτι του τζίρου και των κερδών και δίνουν ελπίδες στο turnaround story.
Οι πωλήσεις στο εξάμηνο ανήλθαν στα 129 εκατ. ευρώ από 105,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στις 878 χιλ. ευρώ από ζημιές 955 χιλ. ευρώ.
Στους μετόχους της μητρικής τα κέρδη που αναλογούν είναι της τάξης των 455 χιλ. ευρώ από ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ.
Το θέμα στην Αλουμύλ είναι ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός και σημειώνεται πως η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή.
Η καθαρή θέση ήταν στα 24,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 253,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 179 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 17,1 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν αποθέματα 76 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις περί τα 60,5 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα η Βιοκαρπέτ εμφάνισε πωλήσεις 59,6 εκατ. ευρώ από 51,9 εκατ. ευρώ με την Εxalco να έχει σημαντική αύξηση πωλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ωστόσο η τελική γραμμή είχε πάλι ζημιές ύψους 820 χιλ. ευρώ από 869 χιλ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν στα 30,3 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 99 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 77,5 εκατ. ευρώ.
Δεν τα πήγε καλά στις ταμειακές ροές με αποτέλεσμα να χρειαστεί κεφάλαια από τράπεζες και στο ταμείο ήταν στο τέλος του εξαμήνου 1,6 εκατ. ευρώ.
Υπήρχαν αποθέματα 25,1 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 41 εκατ. ευρώ.
Στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται βελτίωση καθώς όπως αναφέρει η διοίκηση της Βιοκαρπέτ και ο μεταλλουργικός κλάδος και ο κλωστοϋφαντουργικός κάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου στο συγκεκριμένο διάστημα.
Η Βιοκαρπέτ είναι μικρότερη σε τζίρο από την Αλουμύλ, αλλά διαθέτει χαμηλότερη μόχλευση και υψηλότερη καθαρή θέση.
Η αναζήτηση στρατηγικού στην Αλουμύλ ίσως έχει αποτέλεσμα την αύξηση κεφαλαίου η οποία μάλλον είναι απαραίτητη.
Αυτή η πιθανότητα μάλλον έχει αποτυπωθεί στην αποτίμηση της εισηγμένης η οποία δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ την ώρα που της Βιοκαρπέτ είναι στα 14,5 εκατ. ευρώ.
Η βελτίωση των ταμειακών ροών είναι απαραίτητη και για τις δύο εισηγμένες προκειμένου να μειωθεί η μόχλευση και να ενισχυθεί το κεφάλαιο κίνησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης