Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT : Τρεις κίνδυνοι για τις τράπεζες της Ευρωζώνης - Γεωπολιτική, NPLs, κυβερνοέγκλημα

EKT : Τρεις κίνδυνοι για τις τράπεζες της Ευρωζώνης - Γεωπολιτική, NPLs, κυβερνοέγκλημα
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της Ευρωζώνης σύμφωνα με την ΕΚΤ
Τρεις βασικούς κινδύνους για τις τράπεζες της Ευρωζώνης εντοπίζουν οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης εκτίμησης ρίσκου.
«Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η δυνητική αύξηση των μελλοντικών NPLs, το κυβερνοέγκλημα και οι διαταραχές στο ΙΤ».
Η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ περιόρισε τη γενική οικονομική αβεβαιότητα, αλλά οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου από τον προστατευτισμό έως το σκληρό Brexit και την αναταραχή στις αναδυόμενες οικονομίες εντείνονται, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Σε σχέση με το 2017, το ρίσκο που απορρέει από τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, έχει μειωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, εντείνεται η γεωπολιτική αβεβαιότητα», σημειώνει η ΕΚΤ.
Όσον αφορά το Brexit, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης καλεί τις τράπεζες να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα, από τη στιγμή που παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η προετοιμασία των τραπεζών για το Brexit αποτελεί προτεραιότητα για τις εποπτικές αρχές της ΕΚΤ», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι θα συνεχίσει να πιέζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των NPLs, μετά την αξιοσημείωτη πρόοδο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του 2018.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης