Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Η Riksbank υποχρεώνει όλες τις τράπεζες να παρέχουν μετρητά

Σουηδία: Η Riksbank υποχρεώνει όλες τις τράπεζες να παρέχουν μετρητά
«Στροφή» από τη Riksbank για τα μετρητά
Πρόταση για καθιέρωση των υπηρεσιών μετρητών στις σουηδικές τράπεζες παρουσίασε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank), σε μία προσπάθεια να μην εξαφανιστεί από την οικονομία ο «βασιλιάς» των περιουσιακών στοιχείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη, αντίστοιχη πρόταση περιελάμβανε μόνο τις έξι μεγαλύτερες τράπεζας της σκανδιναβικής χώρας.
Τα παραπάνω αποτελούν μία «στροφή» στην πολιτική της Riksbank, η οποία επί χρόνια διαμηνύει πως η Σουηδία θα μετατραπεί στην πρώτη κοινωνία χωρίς μετρητά.
Σύμφωνα με έρευνα του Royal Institute of Technology in Stockholm, νωρίτερα μέσα στο έτος, τα μετρητά ενδέχεται να εκλείψουν από τη σουηδική κοινωνία εντός των επόμενων πέντε χρόνων.
Όπως αναφερόταν, επί του παρόντος (Μάιος 2018) το 13% των συναλλαγών πραγματοποιούνται με μετρητά στη σκανδιναβική χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία τις τοπικής κεντρικής τράπεζας.
Ενδεικτικά, το 2010, το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 40% το 2010.
Σε όρους ΑΕΠ, λιγότερο από το 2% των συναλλαγών πραγματοποιούνται με μετρητά!
Παράλληλα, το συνολικό ποσό των μετρητών που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχει συρρικνωθεί περίπου στο ήμισυ, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
Πλέον, εντός της Σουηδίας υπάρχουν χαρτονομίσματα και κέρματα συνολικής αξίας περίπου 51 δισεκ. κορόνων (περίπου 5,1 δισεκ. ευρώ), όταν την πρώτη δεκαετία του 2000 το ποσό έφτασε ακόμη και κοντά στα 100 δισεκ. κορώνες.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν, επίσης, ότι η Riksbank ενδέχεται να σταματήσει πλήρως την παροχή χαρτονομισμάτων στη σουηδική οικονομία έως το 2030.
Τον περασμένο Μάρτιο, οι σουηδικές τράπεζες χαρακτήρισαν ως «υπερβολικές» τις ανησυχίες για επικείμενη πλήρη εξάλειψη των μετρητών στην εγχώρια οικονομία, μετά το σχετικό «καμπανάκι» της κεντρικής τράπεζας.
Ειδικότερα, ο κλάδος διαβεβαίωσε πως θα εξακολουθήσει εξακολουθεί να προσφέρει τα απαιτούμενα μετρητά, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, πως δεν έχει νόημα να αντιστραφεί η τάση που έχει αναπτυχθεί με τις πληρωμές σε «πλαστικό χρήμα», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής -Hans Lindberg- της τοπικής Ένωσης Τραπεζών (Swedish Bankers' Association).
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα υποκαταστήματα των σουηδικών τραπεζών δεν διαθέτουν πλέον μετρητά, με τον κλάδο να προσφέρει αναλήψεις μετρητών και πρόσβαση στις καταθέσεις μέσω ΑΤΜs της κοινής επιχείρησης «Bankomat».
Μόνο μία «χούφτα» καταστημάτων της Nordea Bank, της Handelsbanken και της SEB εξακολουθούν να διαχειρίζονται μετρητά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης