Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση έχει ευθύνες όπως και η ΑΑΔΕ για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

Γ. Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση έχει ευθύνες όπως και η ΑΑΔΕ για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ανδρέας Ποτάκης ανέφερε ότι σε σχέση με το 2009 που ξεκίνησε η κρίση ο αριθμός των οφειλετών έχει τετραπλασιαστεί
Στο στόχαστρο βρέθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής αφού δέχθηκε τα πυρά των ομιλητών σε ημερίδα που διοργάνωσε  ο Συνήγορος  το Πολίτη με θέμα «Οι κατασχέσεις τραπεζικών  λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο».
Ανάμεσα  στους επικριτές του έργου της ΑΑΔΕ και της κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο οποίος διατύπωσε τον προβληματισμό για το που κατευθύνονται οι κατασχέσεις και τόνισε ότι δεν είναι η εμφανής η κατανομή των εισπράξεων  και από  που προέρχονται αφού δεν  γνωρίζουμε με ακρίβεια σε ποιους γίνονται οι κατασχέσεις, αφήνοντας ερωτηματικά εάν  προέρχονται από  μεγαλο-οφειλέτες ή από μικρο-οφειλέτες.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Μπαλαούρας έκανε την αυτοκριτική του ρίχνοντας ευθύνες και στη κυβέρνηση λέγοντας ότι μπορεί να  εμβαθύνει την πολιτική της περισσότερο.  
Αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αγροτών που εισπράττουν επιδοτήσεις και την ίδια στιγμή εμφανίζονται να οφείλουν στην εφορία με αποτέλεσμα οι αγρότες να χάνουν τα χρήματα των επιδοτήσεων που αποτελούν κεφάλαιο κίνησης για τους ίδιους και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρέπει να  βρει τρόπους έτσι ώστε να μην κατασχεθούν τα αναγκαία χρήματα που αποτελούν κεφάλαιο κίνησης για τους αγρότες.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Άννα  Λιγωμένου ανέφερε  ότι το κράτος προσφέρει της ελάχιστες θεμελιώδεις εγγυήσεις  για  την επιβίωση των οφειλετών και  δεν επιτρέπεται η  κατάσχεση προνοιακών επιδομάτων.
Η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου  έκανε  αναφορά στις ανεπίδεκτες  εισπράξεις που φθάνει σήμερα στο ποσό των 16.573.83198, 89 ευρώ, επισημαίνοντας ότι το τέταρτο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της ουσίας δεν αναγνωρίζει  τις προσδοκίες της διοίκησης ότι μπορεί να  εισπραχθούν και επισήμανε ότι ο νόμος 4.129/2013 με εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για διαγραφή  του ποσού αλλά δεν έγινε με αποτέλεσμα να βελτιώνει την καθαρή θέση των  πολιτών – οφειλετών και παράλληλα αποκτά ιδιαίτερη αξία  για  κλείσει ο κρατικός προϋπολογισμός  
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ανδρέας Ποτάκης ανέφερε ότι σε σχέση με το 2009 που ξεκίνησε η κρίση ο αριθμός των οφειλετών έχει τετραπλασιαστεί και από αυτούς οι 8 στους 10 οφείλουν λιγότερα από 2000 ευρώ, είναι δηλαδή μικροοφειλέτες ενώ το δημόσιο χρέος διατηρείται πάνω από 100 δις και μέχρι τώρα δεν έχει αναχαιτιστεί.
Ο Συνήγορος επεσήμανε τον κίνδυνο ότι η συνεχής παροχή κινήτρων για εξοφλήσεις σε δόσεις, μπορεί να αποτελεί μία πρόσκαιρη ανάσα αλλά δημιουργεί και στρεβλώσεις τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στη φορολογική συνείδηση των φυσικών προσώπων διότι τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια νέα ρύθμιση οπότε γιατί να πληρώσει κάποιος όπως οφείλει και όταν πρέπει.
Από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όπως είπε, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις καταστρατήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων ενώ υπάρχει αιφνιδιασμός του οφειλέτη διότι ακόμη κι όταν υπάρχει ατομική ενημέρωση επιβάλλονται κατασχέσεις πριν τη λήξη του χρονικού ορίου.  
Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε ότι στόχος είναι το δημόσιο να εισπράττει με εκούσια μέσα τα φορολογικά έσοδα “καθώς σε κανέναν δεν αρέσει να δεσμεύονται λογαριασμοί και καταβάλλεται μία οργανωμένη προσπάθεια για την δημιουργία μίας πρότυπης φορολογικής διοίκησης”
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχασε στα χρόνια της κρίσης πάνω από το 25% του ΑΕΠ αλλά έχει γυρίσει στην πορεία της ανάπτυξης και σε αυτό βοήθησε και η είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Για το στοιχείο του αιφνιδιασμού του οφειλέτη που αναφέρει μέσα η έκθεση ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι υπάρχει έγκυρη και επαρκής ενημέρωση του οφειλέτη ενώ σημείωσε ότι “άλλο είναι το πλήθος των κατασχέσεων και άλλο το πλήθος των οφειλετών” και πρόσθεσε ότι το 2017 επιβλήθηκαν 1,6 εκατ ευρώ ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε 312.000 οφειλέτες ενώ υπογράμμισε ότι από το τέλος του 2017 οι υπηρεσίες συμβουλεύονται το σύστημα μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και φαίνεται αισθητή μείωση των κατασχέσεων το 2018.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης