Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία Merkel, Macron, Putin και Erdogan για τo μέλλον της Συρίας μετά τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης

Αισιοδοξία Merkel, Macron, Putin και Erdogan για τo μέλλον της Συρίας μετά τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης
Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ωστόσο, οι τέσσερις ηγέτες διατύπωσαν τη βούληση για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας για τη Συρία
Δρομολογήθηκε εκ νέου η πολιτική επίλυση του Συριακού προβλήματος, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για το μέλλον της Συρίας.
Οπως σχολιάζει η Deutsche Welle οι προσδοκίες των ηγετών που συμμετείχαν της γερμανίδας καγκελαρίου Merkel και των προέδρων της Γαλλίας Macron, της Ρωσίας Putin και Τουρκίας Erdogan ήταν αρχικά περιορισμένες.
Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ωστόσο, οι τέσσερεις ηγέτες διατύπωσαν τη βούληση για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας για τη Συρία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μέχρι τότε μια επιτροπή, η σύσταση της οποίας έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες, καλείται να εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα για τη Συρία που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές και ομαλότητα.
Από την πλευρά της η Merkel εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που επετεύχθη τονίζοντας ότι «καταφέραμε να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία εκμεταλλευόμενοι την θετική συγκυρία». Ας σημειωθεί ότι για την καγκελάριο είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε σε Συνοδο Κορυφής για την πολιτική επίλυση της διένεξης στην Συρία.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει δεχθεί στο έδαφός της περισσότερους Σύριους πρόσφυγες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το Βερολίνο διαδραματίζει πολύ μικρό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.
Αντίθετα Ρωσία και Τουρκία έχουν λόγο και ρόλο σε όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, κυρίως στο μέτωπο του πολέμου. Για την Τουρκία μάλιστα διακυβεύονται πολλά συμφέροντα στην γειτονική της χώρα, κυρίως σε ότι αφορά τους Κούρδους, σχολιάζει η Deutsche welle.
Την σταθερή θέση της Τουρκίας να μην μετατραπεί η Βόρεια Συρία την επόμενη μέρα σε κουρδικό «καντόνι» με δυναμική για εξέλιξη σε κουρδικό κράτος, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Erdogan στην τετραμερή κορυφή για το Συριακό.
Ο Erdogan ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα επιχειρεί και ανατολικά του Ευφράτη για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις των μαχητών ΥΡG και ΡΥD να ελέγξουν την περιοχή. Και πράγματι σήμερα τουρκικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των παραστρατιωτικών μαχητών YPG στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.
Παράλληλα η Άγκυρα ζητά και πάλι από την ΕΕ την εκταμίευση των κονδυλίων για τους μετανάστες ενώ ο πρόεδρος Erdogan συμφώνησε και με την καγκελάριο Merkel ότι πρέπει να επιταχυνθεί η επιστροφή τους στην Συρία σε περιοχές όπου θα είναι εγγυημένη η ασφάλεια τους. Ο Erdogan επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τεράστιο βάρος με 3,5 εκ. Σύριους μετανάστες. Σημείωσε δε ότι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους 250.000 μετανάστες σε περιοχές που ελέγχονται πλέον από τον τουρκικό στρατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης