Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mattis (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Είμαστε σε διαβούλευση με Ευρωπαίους συμμάχους για τη συνθήκη INFμε τη Ρωσία

Mattis (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Είμαστε σε διαβούλευση με Ευρωπαίους συμμάχους για τη συνθήκη INFμε τη Ρωσία
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι βλέπουν τη Συνθήκη INF ως πυλώνα ελέγχου των όπλων 
Σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους συμμάχους βρίσκονται οι ΗΠΑ σχετικά με τη συνθήκη ελέγχου των όπλων (INF), μετά από πιέσεις που ασκούν τα μέλη του ΝΑΤΟ προς την Ουάσινγκτον να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στη συνθήκη από το να αποσυρθεί η ίδια.
Ό αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis, φέρεται να δέχεται πιέσεις κατά το ταξίδι του στην Ευρώπη καθώς βρίσκεται στην Τσεχία.
Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, τα κράτη της Ευρώπης που μετέχουν στο ΝΑΤΟ προέτρεψαν τις ΗΠΑ την Πέμπτη να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τη Ρωσία στη συμφωνία με τη σύμβαση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και όχι να την εγκαταλείψουν οι ίδιοι, προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση της συμμαχίας που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Μόσχα.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι βλέπουν τη Συνθήκη INF ως πυλώνα ελέγχου των όπλων και, ενώ δέχονται ότι η Μόσχα παραβιάζει την κατάσταση με την ανάπτυξη νέων όπλων, ανησυχούν ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών, ενδεχομένως με μια νέα γενιά αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων.
Ο πρόεδρος Donald Trump είχε δηλώσει στις 20 Οκτωβρίου ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας (INF), την οποία υπέγραψαν το 1987 ο αμερικανός πρόεδρος Reagan και ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης Gorbachev.
Η Ουάσινγκτον ανέφερε τη φερόμενη παραβίαση της Συνθήκης από τη Ρωσία ως το λόγο για την εγκατάλειψή της, μια κατηγορία που αρνείται η Μόσχα. Η Ρωσία με τη σειρά της κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι παραβίασε το σύμφωνο και λέει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, από πλευράς ΗΠΑ, για τα πυρηνικά της όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης