Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος εποχής για τις «δυναστείες» των ιταλικών επιχειρήσεων με τον θάνατο της Wanda Ferragamo

Τέλος εποχής για τις «δυναστείες» των ιταλικών επιχειρήσεων  με τον θάνατο της Wanda Ferragamo
Οι πιέσεις της παγκοσμιοποίησης αλλάζουν το εταιρικό και πολιτιστικό τοπίο της Ιταλίας
Τέλος εποχής για τη δυναστεία των ιταλικών επιχειρήσεων και δη αυτών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μόδας, σηματοδοτεί ο θάνατος της Wanda Ferragamo σε ηλικία 96 ετών.
Όταν ο σύζυγός Salvatore της πέθανε ξαφνικά το 1960, η Ferragamo έμεινε χήρα σε ηλικία 38 ετών με έξι παιδιά ηλικίας από δύο έως 17 ετών και με μία επιχείρηση σχεδόν υπό πτώχευση.
Αντί να παραιτηθεί από την «τραγωδία και την κρίση», όπως λέει και ο μεγαλύτερος γιος της Ferruccio, η Ferragamo κράτησε ενωμένη την οικογένεια και οδήγησε την επιχείρηση στην επαγγελματική επέκταση, την εξάπλωση της σε διεθνές επίπεδο, καθώς και σε νέα προϊόντα όπως το μεταξωτό κασκόλ και οι τσάντες.
Όταν πέθανε τον Οκτώβριο του 2018, η γυναίκα που γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια από ένα χωριό ανατολικά της Νάπολης ήταν επικεφαλής μιας δυναστείας με περισσότερους από 70 απογόνους και μια επιχειρηματική αυτοκρατορία με αξία αγοράς σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.
Η ανθεκτικότητα, η αποφασιστικότητα και το επιχειρηματικό όραμα που εμφανίζεται από το «Signora Wanda» είναι μια ιστορία για μια εποχή της Ιταλίας που αλλάζει.
Οι πιέσεις της παγκοσμιοποίησης και των πολλαπλών απαιτήσεων, η ανησυχία για τον αυξανόμενο λαϊκισμό στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό αλλά και το γήρας αλλάζουν το εταιρικό και πολιτιστικό τοπίο της Ιταλίας με τις προσωπικότητες που κυριαρχούσαν τα τελευταία 50 χρόνια.  
Κατά την ημέρα της κηδείας της  Ferragamo  στη Φλωρεντία αυτή τη βδομάδα, πέθαινε στο Τρεβίζο σε ηλικία 77 ετών ο Gilberto Benetton, οικονομικός εγκέφαλος της δυναστείας της Benetton.
Αυτή η ροή των κακών ειδήσεων θα συνεχιστεί αναπόφευκτα, τονίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Το ένα τέταρτο των ιταλικών οικογενειακών επιχειρήσεων πρώτης γενιάς έχει ιδιοκτήτη-αφεντικό ηλικίας άνω των 70 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου.
Οι μισές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ιδιοκτήτη – επικεφαλής που είναι πάνω από 60.
Ο ρυθμός της αλλαγής δεν περιορίστηκε στη μετάβαση των γηραιότερων Ιταλών μεγιστάνων.
Οι στενά  οικογενειακές επιχειρήσεις, των οποίων οι ιδιοκτήτες, που είχαν ορκιστεί  να μην πουλήσουν ποτέ, το έχουν κάνει.
«Υπάρχει έντονη δραστηριότητα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, όταν υπάρχουν πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν ζητήματα διαδοχής.
Υπήρχαν πολλές εταιρείες στην Ιταλία που αναπτύχθηκαν επιτυχώς στη δεκαετία του 1980 ή του 1990 και τώρα οι ιδρυτές αυτοί πρέπει να βρουν μια λύση», λέει ο Michele Norsa, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Salvatore Ferragamo, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης Missoni.
Ένα τέτοιο οικογενειακό αφεντικό, η Donatella Versace, 63 ετών, πώλησε το εμπορικό σήμα της οικογένειας πασαρέλα στον Michael Kors των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα για 2,1δισ. δολάρια.
 Άλλη ήταν η οικογένεια Recordati, η οποία πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών της φαρμακευτικής εταιρείας τους στον ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο CVC, τον Ιούλιο του 2018.
Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η δυναστεία των Ferragamo, χωρίς την Wanda, θα ακολουθήσει αυτό το παράδειγμά - παρά τις αρνήσεις της οικογένειας.
Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Ferragamo, καθώς οι επενδυτές όλο και περισσότερο στοιχηματίζουν για την πιθανότητα πώλησης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης