Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Η ευρωζώνη δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την Ιταλία όπως την Ελλάδα

BlackRock: Η ευρωζώνη δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την Ιταλία όπως την Ελλάδα
Η διαμάχη της Ιταλίας-Βρυξελλών ξυπνά αναμνήσεις από την ελληνική κρίση, αλλά οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές
Μπορεί η διαμάχη της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες να ξυπνά αναμνήσεις από την ελληνική κρίση και το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο η ευρωζώνη δεν θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Isabelle Mateos y Lago, υψηλόβαθμο στέλεχος της BlackRock και πρώην αξιωματούχους του ΔΝΤ, η οποία με άρθρο της στους Financial Times εξηγεί γιατί οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση.
Σημειωτέον ότι -όπως σχολιάζει η ίδια- από την τελευταία αντίδραση της Κομισιόν στον ιταλικό προϋπολογισμό φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν σκοπών να αντιμετωπίζουν την Ιταλία όπως την Ελλάδα: να πιέσουν τους λαϊκιστές και να περιμένουν ώστε η πίεση της αγοράς να γίνει ανυπόφορη.
«Βέβαια η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα.
Με τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, η Ελλάδα το 2015 ζούσε πέρα από τις δυνάμεις.
Αντιθέτως, η Ιταλία έχει πλεόνασμα.
Κατά συνέπεια η πίεση της αγοράς θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσει πρόβλημα» επισημαίνει στο άρθρο της.
Επιπλέον, η λαϊκή στήριξη για την παραμονή στην ευρωζώνη είναι χαμηλότερη από την Ελλάδα και η Ιταλία είναι συνεισφέρει καθαρά στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Έτσι οποιαδήποτε απειλή για αποχώρηση από το ευρώ είναι πιο αξιόπιστη από ό,τι στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η Ιταλία είναι μεγαλύτερη οικονομία με ΑΕΠ σχεδόν 10πλάσιο από το ελληνικό.
Στο πλαίσιο αυτό «πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι δυσκολότερο να σωθεί.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό σε ένα κόσμο που οι νομισματικές συναλλαγές (αγορές κρατικών ομολόγων ευρωζώνης) περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς της ΕΚΤ».
Αλλά αυτό αυξάνει τους κινδύνους για τη μη διάσωσης της Ιταλίας και απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από την ευρωζώνη για να προστατευθεί, εάν συμβεί αυτό, διότι ένα πακέτο διάσωσης που λύνει το πρόβλημα κατά το ήμισυ θα το μεταθέσει στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή, οι άλλοι ενδέχεται να είναι λιγότερο απρόθυμοι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνουν οι Ιταλοί και όχι οι χώρες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την αναλύτρια της BlackRock, η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη και ισχυρή για να της ασκηθούν πιέσεις.
Έτσι οι Ιταλοί θα αποφασίσουν τη μοίρα τους.
Οι άλλοι θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επιβιώσουν από αυτό.
Αυτό σημαίνει τη θέσπιση ευρωπαϊκών μηχανισμών μηχανισμού σταθερότητας που θα επέτρεπαν στις καλά οργανωμένες χώρες που απειλούνται από τη μετάδοση της κρίσης την άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα ΟΜΤ κια θα παρείχαν κάποια μορφή συλλογικής ασφάλισης κατά των bank runs για τις τράπεζες που πληρούν τα συμφωνημένα κριτήρια.
«Μόνο όταν προστατεύεται από τη μετάδοση της κρίσης και είναι σε θέση να προσφέρει ένα ελκυστικό αφήγημα, η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να ξεπεράσει αξιόπιστα αυτή την τελευταία λαϊκιστική πρόκληση.
Μέχρι τότε, τα σκοτεινά σύννεφα πάνω από την Ιταλία θα χτυπήσουν τις προοπτικές για την Ευρώπη στο σύνολό της» καταλήγει η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης