Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra Investment Partners: Η πορεία του χρυσού αποδεικνύει ότι καταφθάνει bear market

Alhambra Investment Partners: Η πορεία του χρυσού αποδεικνύει ότι καταφθάνει bear market
Η άμεση σύνδεση μεταξύ των αγορών είναι ένα στοιχείο το οποίο αρκετά συχνά διαφεύγει της προσοχής των επενδυτών, τονίζει η Alhambra Investment Partners
Ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία κρίση ανάλογη με αυτήν του 2008 ή του 2015, με την τελευταία να προκαλείται από την Κίνα, εμφανίζει η πορεία του χρυσού το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον επενδυτικό όμιλο Alhambra Investment Partners.
Παράλληλα στην ανάλυσή του ο όμιλος αναφέρει ότι οι επενδυτές ακόμη προσπαθούν, μάταια το πιθανότερο, να καταλάβουν ότι οι αγορές ανά την υφήλιο είναι απόλυτα συνδεδεμένες και είθισται όταν μία κινηθεί πτωτικά τότε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και όταν κάποια εκ των σημαντικών αγορών κινηθεί ανοδικά.



Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα το οποίο αποδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ των διεθνών αγορών, είναι η απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε υποτίμηση του γουάν τον Αύγουστο του 2014.
Αυτό οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και μερικές ημέρες αργότερα τόσο τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και τη Wall Street.
Από τα μέσα Ιουνίου 2015 η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αποφάσισε να διατηρήσει σχετικά σταθερό το γουάν, προκειμένου να μειωθεί η πίεση του δολαρίου στην κινεζική οικονομία.
Όμως αυτό δεν συνέβη.
Το παράξενο είναι ότι σε αυτό το διάστημα η τιμή του χρυσού – η οποία έχει την τάση να υποχωρεί όταν ενισχύεται το δολάριο – άρχισε να κινείται ανοδικά.


Για ορισμένους αναλυτές αυτό ήταν ένδειξη πληθωριστικών πιέσεων.



Η ανοδική πορεία του χρυσού συνεχίστηκε για μερικές ακόμη εβδομάδες, έως ότου η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει έναν κύκλο ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων.



Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται ότι αρκετοί επενδυτές δεν θέλουν να δουν είναι ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει πραγματικά συνέλθει από την κρίση του 2008, παρά τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφει.



Η πορεία του χρυσού κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ίσως θα πρέπει να ανησυχεί εκ νέου τους επενδυτές.



Επιπρόσθετα καλό θα ήταν να εξετασθεί πιο σοβαρά η έντονη μεταβλητότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν συνεχείς εναλλαγές πρόσημων.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε γεωπολιτικές αιτίες, αλλά και στην πολιτική της Fed.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης