Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 0,5% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.231,10 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Απώλειες 0,5% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.231,10 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,5% ή 5,70 δολ. στα 1.231,10 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (24/10/2018) ο χρυσός, απομακρυνόμενος από τα υψηλά τριών μηνών, λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου.
Το ευρώ διολίσθησε σήμερα σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατεβάζει ταχύτητα.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση τον Οκτώβριο του 2018, δεχόμενη πιέσεις από τη διεύρυνση της πτώσης στον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, έναντι των 54,1 μονάδων του προηγούμενου μήνα, «αγγίζοντας» τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η επιβράδυνση στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- όπου ο σχετικός δείκτης διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» στρέφονται στην αυριανή (25/10) συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ οι επενδυτές θα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην «κόντρα» Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιταλίας σχετικά με τον προϋπολογισμό της τελευταίας, μετά τη χθεσινή πρωτοφανή απόρριψη του ιταλικού προσχεδίου για το 2019 από την Κομισιόν.
Οι πιέσεις στο ευρώ ώθησαν υψηλότερα και τον δείκτη δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,5% ή 5,70 δολ. στα 1.231,10 δολ. ανά ουγγιά, ενώ χθες είχε ανέλθει στα 1.236,80 δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,5% στις 96,5 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, στο 1,139 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


Εν τω μεταξύ, πιέσεις στον χρυσό άσκησαν και σχόλια του προέδρου της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, ο οποίος ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλες δύο, αλλά πιθανότατα τρεις φορές, πριν εκτιμήσει εάν δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να αποτραπεί μια υπερθέρμανση της οικονομίας.
«Η βασική μου υπόθεση για το 2019 είναι μια σταδιακή και υπομονετική αύξηση του εύρους των επιτοκίων στην περιοχή 2,5% - 2,75% ή, πιθανότατα, σε ένα εύρος 2,75% - 3%», αναφέρει σε δοκίμιό του ο Kaplan.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε το εύρος επιτοκίων στο 2% - 2,25%, μια κίνηση που υποστήριξε ο Kaplan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης