Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε χαμηλά άνω των τριών ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο 2018, στις 52,7 μονάδες ο PMI

Γερμανία: Σε χαμηλά άνω των τριών ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο 2018, στις 52,7 μονάδες ο PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 μηνών
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γερμανία για τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (24/10) στοιχεία της Markit, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι ετών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, έναντι 55 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί χαμηλό 41 μηνών, ενώ παράλληλα ο δείκτης διαμορφώθηκε χαμηλότερα και σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 53,4 μονάδων.
Τόσο η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, όσο και η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών σημείωσε επιβράδυνση, την ίδια στιγμή που οι νέες παραγγελίες σημείωσαν τη χαμηλότερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2015.
Παράλληλα, η ζήτηση από το εξωτερικό σημείωσε επίσης επιβράδυνση, γεγονός που οδήγησε στη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση των νέω παραγγελιών από το εξωτερικό για τον μεταποιητικό κλάδο.
Σύμφωνα με την Markit, οι ανησυχίες που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και οι ευρύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες επηρέασαν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων κατά την έναρξη του τετάρτου τριμήνου, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.
«Τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τον δείκτη PMI δεν ήταν ευχάριστα, δείχνοντας επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλους τους κύριους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, προσθέτοντας ότι «η άνοδος στη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν η ασθενέσθερη εδώ και σχεδόν τρεισήμισι χρόνια».
«Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για τη δραστηριότητα, όντας σύμφωνες με την ασθενέσθερη ανάπτυξη και την επιδείνωση στο παγκόσμιο σκηνικό, με τους κατασκευαστές να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προοπτικές παραγωγής κατά τους επόμενους 12 μήνες», καταλήγει ο οικονομολόγος της Markit.



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης